Amerikanen smullen al 52 jaar van Belgische wafels

Het is 52 jaar geleden dat de familie Cleijman op de Wereldtentoonstelling van Seattle hun wafelkraampje openden en daarmee een heuse wafelrevolutie ontketenden in de VS. Wafels bestonden uiteraard al in het land, maar de typische Belgische variant deed in 1962 haar intrede in de States.

Walter Cleijman en zijn vrouw Caroline Van Den Eede trokken in 1962 naar de Wereldtentoonstelling in de Amerikaanse stad Seattle, een groot avontuur met een vrij groot risico. Het was voor de familie alles of niets. Op de Wereldtentoonstelling verkocht het gezin de typische Belgische wafels en dat werd een groot succes. In het totaal werden ruim 100.000 Belgische wafels verkocht.

De gewone wafels met suiker, zoals we ze in eigen land eten, waren niet zoet genoeg voor de Amerikaanse smaak, maar vooral de variant met aardbeien en slagroom viel erg in de smaak. Ook vader Cleijman was verrast door het succes. "Ik dacht wel dat ze in de smaak zouden vallen, maar zo'n succes had ik niet verwacht", zegt hij in 1962 aan een lokale krant.

Rechtzetting

In een eerdere versie van dit artikel was sprake van de 50e verjaardag van de intrede van de typisch Belgische wafels in de VS. De familie Vermersch verkocht in 1964 op de Wereldtentoonstelling van New York immers soortgelijke wafels. De familie Cleijman verkocht de Belgische wafels al twee jaar eerder in Seattle, vandaar de aanpassing naar 52 jaar.

Meest gelezen