Direct naar artikelinhoud
Update

Wind hindert NK roeien in Zevenhuizen

Het Nederlands kampioenschap roeien voor de kleine nummers heeft vandaag veel last ondervonden van de wind. Op de open en windgevoelige Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen werden noodgedwongen alle titels verdeeld op basis van time-trials.

Wind hindert NK roeien in Zevenhuizen
Beeld anp

'Roeien blijft een buitensport. De veiligheid staat voorop, terwijl we ook een zo eerlijk mogelijk verloop van de competitie nastreven', verdedigde Nienke Wind, manager van het nationale roeiteam, de door sommige deelnemers bekritiseerde keuze.

De titels gingen naar Roel Braas (skiff), Vincent Muda (lichte skiff), Inge Janssen (skiff), Marie-Anne Frenken (lichte skiff), Rogier Blink/Mitchel Steenman (twee-zonder), Jurgen Langenhorst/Bastiaan Vervoort (lichte twee-zonder) en Aletta Jorritsma/Heleen Boers (twee-zonder).

Vanwege de voorspelde sterke wind was besloten om de halve finales in de ochtenduren al als time-trial af te werken. Daarbij starten alle boten met tussenpozen achter elkaar in dezelfde baan. Wind: 'De roeiers wisten dat hun tijd mogelijk bepalend zou zijn voor de titels. Dat kwam ook uit.' Alleen de finale van de lichte skiff bij de vrouwen werd uiteindelijk aan het eind van de middag geroeid, ook in een tijdritformat. In deze categorie was geen halve finale gepland wegens het beperkte aantal deelneemsters.

Verplaatsing van de wedstrijden naar tweede paasdag bleek niet mogelijk. Wind verdedigde de keuze voor de nieuwe, nabij Rotterdam gelegen baan. 'Op de Bosbaan hadden we vorig jaar vergelijkbare problemen. Deze baan ligt inderdaad heel vlak en open en is windgevoelig. Maar het is een mooie accommodatie met goede faciliteiten.'