Auteur Gabriel García Márquez overleden

In Mexico-Stad is de Colombiaanse auteur Gabriel García Márquez overleden. Dat heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos bevestigd. De gezondheid van García Márquez was de laatste tijd sterk achteruit gegaan. Hij werd 87.

De 87-jarige Nobelprijswinnaar keerde vorige week terug naar huis in Mexico-Stad, nadat hij acht dagen in het ziekenhuis had gelegen met een zware longontsteking.

García Márquez werd vijftien jaar geleden getroffen door lymfeklierkanker. Volgens de Mexicaanse media zou die zich opnieuw hebben gemanifesteerd, met uitzaaiingen naar onder meer longen en lever.

Eerder berichtten de media dat de familie van García Márquez en zijn dokters gezamenlijk zouden besloten hebben om hem niet meer te behandelen, maar hem thuis "palliatieve zorgen" toe te dienen.

García Márquez woonde sinds 1961 in Mexico, maar verbleef ook periodes in Cartagena, Barcelona en Havana. Hij had zich al jaren uit het openbare leven teruggetrokken.

De schrijver is bekend van werken als "Honderd jaar eenzaamheid" en "Liefde in tijden van cholera" en ontving in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Meest gelezen