Europa geeft regering Michel slecht rapport voor begroting

© BELGA

De Europese Commissie raamt dat de Belgische economie dit jaar met 1,2 procent zal groeien. Dat blijkt uit de voorjaarsprognoses die de Commissie dinsdag heeft gepubliceerd. Het begrotingstekort zou uitkomen op 2,8 procent.

De Europese Commissie maakte zonet haar lentevooruitzichten bekend voor 2016. En die zijn niet fraai voor België. De Commissie schat dat het begrotingstekort afklopt op 2,8 procent van het bbp, wat onaangenaam dicht is bij de 3 procentgrens, waaronder het begrotingstekort absoluut niet mag duiken, wil ons land niet op het strafbankje belanden.

Bijkomend probleem is dat de begroting volgens de Commissie voor het eerst sinds 2012 opnieuw een primair tekort, dat is zonder rekening te houden met de rentelasten, zal vertonen. Anders gezegd: de zuivere rekening van overheidsinkomsten en -uitgaven klopt niet.

De Commissie kijkt in de analyse vooral naar het structurele begrotingstekort, dus los van economische groei en eenmalige meevallers of tegenvallers. Ook dan ziet de Commissie slechts een verbetering van een kwartprocent, van -2,6 naar -2,3 procent afgerond. Dat is te weinig, zeker omdat ons land ook in 2015 maar een verbetering van 0,2 procent liet optekenen.

Europa verwacht dat er elk jaar 0,6 procent structurele verbetering komt, iets waar de regering Michel zich ook toe geëngageerd heeft. Maar de Commissie gelooft dus niet in de maatregelen die ons land vooropstelt. Lossen we de verwachtingen niet in, dan dreigt ook via deze weg het strafbankje, zeker omdat de staatsschuld dit jaar verder zou stijgen tot 106,4 procent van het bbp.

Wil de structurele begroting in evenwicht zijn tegen 2018, dan wacht volgens de cijfers van de Commissie, nog een inspanning van grofweg 9 miljard euro.

Beperkte groei

Slecht nieuws komt nooit alleen. De Commissie verlaagt ook de groeivooruitzichten voor België voor 2016. tot 1,2 procent, nog steeds ver onder het gemiddelde binnen de eurozone van 1,6 procent. Daarmee laat ons land enkel Griekenland en Italië achter zich.

Opvallend is ook dat het investeringsvolume in België dit jaar niet zou toenemen, terwijl in de hele eurozone toch op een stijging met bijna drie procent wordt gerekend. De Belgische werkloosheidsgraad zou wel blijven dalen, tot 8,2 procent dit jaar en tot 7,7 procent volgend jaar.

Inflatie

De inflatie is zoals bekend opvallend hoog. De Commissie raamt die voor dit jaar op 1,7 procent, tegenover 0,2 procent in de eurozone en voor volgend jaar op 1,6 procent, waar dat in de eurozone nar verwachting 1,4 procent wordt.

Het grote verschil van dit jaar is voor een deel te verklaren door de stijging van de energieprijzen na de btw-verhoging. Het prijzenobservatorium liet gisteren nog weten dat ook de taxshift de inflatie aanwakkert.Volgend jaar zou dta effect uitgewerkt zijn in de inflatiecijfers.

Opvallend is ook dat het investeringsvolume in België dit jaar niet zou toenemen, terwijl in de hele eurozone toch op een stijging met bijna drie procent wordt gerekend. De Belgische werkloosheidsgraad zou wel blijven dalen, tot 8,2 procent dit jaar en tot 7,7 procent volgend jaar. De inflatie is zoals bekend opvallend hoog. De Commissie raamt die voor dit jaar op 1,7 procent (0,2 pct in de eurozone) en voor volgend jaar op 1,6 procent (1,4 pct in de eurozone).

Het Belgische begrotingstekort zou dit jaar stijgen tot 2,8 procent, om volgend jaar opnieuw te dalen tot 2,3 procent. De staatsschuld zou dit jaar relatief stabiel blijven op 106,4 procent van het bbp, en in 2017 dalen tot 105,6 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen