© Photo News

Spontane staking bij Voetbalbond voorlopig opgeschort

De spontane staking die vrijdagmiddag was begonnen op de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), is voorlopig opgeschort. De protesten van het personeel zijn het gevolg van een twintigtal ontslagen bij de voetbalbond, waarvan tien op de hoofdzetel in Brussel. De vakbondsafgevaardigden hebben Steven Martens, ceo van de KBVB, vrijdagnamiddag ontmoet. Martens zal hun bezorgdheden maandag tijdens een vergadering overbrengen bij de raad van bestuur. Daarna hebben de bonden afspraak met Martens om te horen welke antwoorden de raad van bestuur op hun vragen geeft.

We hebben gevraagd of het aantal ontslagen kan verminderd worden, of er geen premies of andere tegemoetkomingen kunnen zijn voor de mensen die ontslagen worden en of we het engagement krijgen dat de werkgelegenheid van wie blijft, gevrijwaard wordt', zegt Francis Stevens van de socialistische bond BBTK.

'Martens zei dat hij de vragen en bezorgdheden van het personeel wil overmaken aan de raad van bestuur. Hij had oren naar de klachten van het personeel. 'We hebben uitstel gekregen. We moeten afwachten wat de vergadering van de raad van bestuur maandag oplevert', zegt Dirk De Vos, secretaris van ACV Sporta.

'Het kan echt beide kanten uit. Ik kan de uitslag niet voorspellen. Feit is dat de manier waarop de ontslagen zijn meegedeeld, het personeel erg hoog zit. "Ik was zelf verrast door de resoluutheid van de werknemers op de personeelsvergadering, en hun wil om het werk vanmiddag neer te leggen', zegt BBTK-man Stevens.De Voetbalbond is dan ook brutaal opgetreden: een naakt ontslag voor mensen van 58 jaar, die al 38 jaar op de KBVB werken, dat komt hard aan. Men heeft zelfs niet de moeite genomen om te onderzoeken of die mensen in aanmerking kunnen komen voor brugpensioen.

Voetbalbond: 'Het is slecht nieuws, en het moest snel gebracht worden'

De woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond bevestigt dat er maandag nieuw overleg is over de aangekondigde ontslagen. 'Er zal maandag een nieuwe ontmoeting zijn van de leden van de ondernemingsraad en de personeelsafgevaardigden', zegt Pierre Cornez.

De woordvoerder ontkent dat de mensen die hun ontslag kregen 'op een mensonwaardige manier' zouden zijn behandeld, zoals de vakbonden eerder op vrijdag hadden gezegd, toen ze toelichting gaven bij de protestactie van het personeel.

'Het is slecht nieuws, en het moest snel gebracht worden, maar de Voetbalbond heeft de wettelijke procedures gevolgd en wilde boven alles duidelijk en transparant zijn', zegt Cornez. 'Die duidelijkheid was belangrijk voor alle betrokkenen, zowel voor de mensen die kunnen blijven als voor de mensen die hun ontslag kregen.'> De woordvoerder erkent wel dat het een primeur was voor de KBVB om geconfronteerd te worden met zoveel sociaal protest van zijn personeel. 'Na de vergadering met de ondernemingsraad, de personeelsleden en de vakbondsafgevaardigden was er inderdaad een actie om het ongenoegen kenbaar te maken, en dat heb ik hier in de 9 jaar dat ik hier werk nog niet meegemaakt', aldus Cornez.

Vakbond: ‘Mensonwaardige ontslagen’

‘We begrijpen dat er 21,6 banen geschrapt worden en dat daarmee 1,3 miljoen euro op jaarbasis aan loonkosten moet worden bespaard’, klonk het eerder op de dag het bij de vakbonden op VTM Nieuws. ‘Maar gisteren zijn hier tien mensen koudweg ontslagen op een mensonwaardige manier. Zonder enige vorm van overleg. Er waren mensen bij die 58 jaar zijn en 38 jaar in dienst, maar er is niet gepraat over een mogelijk brugpensioen. Dat kunnen wij niet accepteren.’

KBVB hoopte ‘alles correct te laten verlopen’

Eerder deze maand kondigde de Belgische voetbalbond 20 naakte ontslagen aan, ingegeven door de digitalisering van de administratie. De jobs waren overbodig geworden.

In een persbericht meldde de KBVB toen waarom de ontslagen nodig waren: ‘De raden van Bestuur [...] hebben, samen met de directie van de KBVB, beslist om een herstructurering door te voeren binnen het huidige personeelsbestand. Een doorgedreven efficiëntieoefening, de verregaande digitalisatie van de competitieorganisatie, het rationaliseren van een aantal taken en processen, het nieuwe werken,.. liggen aan de basis van deze beslissing.’

‘Er zijn een 20-tal afvloeiingen gepland, dat werd woensdagnamiddag gecommuniceerd aan de ondernemingsraad. Dit is een harde noot om te kraken, maar we staan er garant voor dit op een correcte manier te laten verlopen. Alle nodige inspanningen zullen worden geleverd om alle mensen die geïmpacteerd zijn zo snel mogelijk, mét de steun van de KBVB, elders aan het werk te krijgen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal