N-VA blijft grootste in Vlaanderen, PTB richting tien procent in Wallonië

Volgens een nieuwe peiling van Le Soir, RTL, VTM en De Morgen blijft de N-VA veruit de grootste partij in Vlaanderen, terwijl Vlaams Belang opnieuw tot tien procent klimt. In Wallonië klimt de extreem-linkse PTB tot ruim negen procent, de rechts-populistische PP tot zeven procent. De PS blijft in het zuiden van het land wel de populairste partij, al blijft ze daar fors onder het hoge kiesresultaat van 2010.

In Vlaanderen toont de peiling weinig deining. Tegenover een vorige peiling in februari blijven alle partijen min of meer status quo. Enkel Vlaams Belang klimt boven de tien procent. In februari haalde de partij in de peiling nauwelijks 7,6 procent. CD&V zakt een procentje (17,6 procent). De andere partijen blijven status quo. N-VA wint een half procent en blijft met bijna 33 procent veruit de grootste. De PVDA+ haalt, volgens de peiling, in Vlaanderen 3,4 procent.

Bij de vier traditionele partijen in Wallonië beweegt er ook weinig: de PS blijft op (bijna) 29 procent, de MR op ruim 23 procent. Enkel het CDH stijgt een dik procent (13,7 procent), Ecolo blijft rond de elf procent).

De PTB (PVDA in Vlaanderen) haalt 9,2 procent, de PP haalt 7 procent. De in oorsprong Brusselse partij FDF haalt in Wallonië de kiesdrempel niet.

In hun strijd om het Brusselse marktleiderschap blijven PS (22,5 procent) en MR (20,3 procent) in elkaars buurt. Het CDH, Ecolo en FDF flirten elk met de grens van tien procent. De PTB haalt zes procent, de PP haalt er de kiesdrempel niet.

De peiling is afgenomen tussen 8 en 15 april bij 1050 mensen in Wallonië, 1041 in Vlaanderen en 549 in Brussel. De foutenmarge bedraagt ongeveer drie procent in Vlaanderen en Wallonië en 4,2 procent in Brussel.

Meest gelezen