Geen akkoord over nieuwe president in Libanon

De verkiezing van een nieuwe Libanese president is bij de eerste stemming mislukt. Omdat de partijen door de burgeroorlog in buurland Syrië diep verdeeld zijn, kreeg geen enkele kandidaat vandaag de nodige tweederdemeerderheid.

Voor de vroegere militiecommandant Samir Geagea stemden in de eerste ronde 48 parlementsleden. De door de Druzenleider Walid Jumblatt voorgestelde kandidaat Henri Helou behaalde 16 stemmen. Slechts een stem was weggelegd voor de vroegere president Amine Gemayel. De rest van de in totaal 124 stembrieven werd door de afgevaardigden verkeerd ingevuld of blanco afgegeven. Parlementsvoorzitter Nabih Berri verklaarde dat de tweede ronde volgende woensdag zal plaatsvinden.

De kandidatuur van Samir Geageas wordt gesteund door de soennitisch-liberale Toekomstbeweging, die met de Syrische rebellen sympathiseert. Geagea had tijdens de Libanese burgeroorlog (1975-1990) had de rechtse christelijke militie Forces Libanaises aangevoerd. Dat de leden van de sjiitische Hezbollah in de tweede ronde zouden stemmen, is uitgesloten.

Als favoriet van de pro-Iraanse Hezbollahbeweging voor de functie van president geldt de vroegere generaal Michel Aoun. ook zijn rol tijdens de Libanese burgeroorlog is niet onomstreden. Hezbollah vecht in het Syrisch conflict aan de zijde van president Bashar al-Assad. Aoun is voorlopig nog niet officieel kandidaat.

In Libanon heerst een religieus evenredig systeem, waarbij slechts een maronitische christen president kan worden. De parlementsvoorzitter is altijd een sjiiet. De functie van premier wordt bekleed door een soennitische moslim.

De ambtsperiode van president Michel Suleiman eindigt op 25 mei. Als er tegen dan geen akkoord wordt bereikt, riskeert het land in een gevaarlijk machtsvacuüm te vervallen. Hezbollah heeft zich tegen een verlenging van de ambtsperiode van Suleiman uitgesproken. President Suleiman heeft steeds -op diplomatiek vlak- de deelneming van Hezbollah aan de oorlog in Syrië gehekeld.

Meest gelezen