Jute, kralen, wit, zwart en rood: zo maak je een kunstwerk voor slechtzienden

© mvn

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Enkele leerlingen van de secundaire school Spermalie maakten samen met een jonge Brugse kunstenaar een groot kunstwerk. Opvallend, want alle leerlingen zijn blind of slechtziend. “Maar we zorgden ervoor dat ook zij er iets aan hebben”, klinkt het.

TIM LESCRAUWAET

Een jonge Brugse kunstenaar maakte samen met een achttal blinde en slechtziende leerlingen van de secundaire school Spermalie langs de Potterierei in Brugge een groot kunstwerk. Het resultaat: twee panelen, eentje over oorlog en eentje over vrede. Het kunstwerk, zo’n zes vierkante meter groot, werd opgehangen op de speelplaats en gistermorgen onthuld.

“We hebben ervoor gezorgd dat ook mensen met een visuele beperking er iets aan hebben”, zegt kunstenaar Wietse Hindryckx (24). “Ik heb dan ook met speciale materialen en reliëf gewerkt, zodat je niet alleen naar het kunstwerk kan kijken, maar het ook echt kan voelen.”

Wietse timmert al een tijdje aan de weg als kunstenaar. Met zijn derde solo-expositie lukt hem dat ook aardig. Een stagiair bij Spermalie dacht dan ook meteen aan hem toen de school met het kunstproject op de proppen kwam. “Voor mij echter niet evident”, zegt Wietse. “Ik ben eigenlijk echt een beeldend kunstenaar en ben het gewoon om in 2D te werken. Maar daar hebben blinden en slechtzienden uiteraard niets aan. Voor mij was het dan ook persoonlijk verruimend om op de vraag in te gaan. Ik moest mezelf echt wel openstellen voor nieuwe dingen en dat heeft me deugd gedaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen