Nederlandse vissers protesteren in Brussel tegen ‘domste beslissing ooit’ Europese Commissie

© BELGA

De Nederlandse vissers actiegroep Eendracht Maakt Macht (EMK) is dinsdagmiddag met een dertigal vissers afgezakt naar het Brusselse Schumanplein om er met een petitie van 23.000 handtekeningen te protesteren tegen de aanlandplicht. Volgens de vissers is dat de ‘domste beslissing ooit’ van de Europese Commissie.

rdc

De aanlandplicht wordt sinds 2016 stapsgewijs ingevoerd en zal in 2019 volledig in werking treden. Dan moeten de vissers alle babyvissen mee aan land nemen, maar daar hebben ze geen functie meer worden ze vernietigd. De kleine vissen worden dus niet meer terug in zee gegooid om te overleven of in geval van sterfte als voedsel te dienen voor andere vissen of zeevogels.

‘Het is een maatregel die genomen is met de gedachte om voedselverspilling tegen te gaan, maar hij streeft zijn doel voorbij’, vertelt Job Schot van EMK. ‘De grootste verliezer is de natuur, want je haalt de babyvissen en dus de voortplanting eruit. En als visserman zit je opgescheept met een berg werk zoals de opslag, het lossen en het vernietigen. Dat komt allemaal voor rekening van de vissers.’ Dat extra werk zou de visserijtak 20 tot 25 miljoen per jaar kosten.

Een delegatie van Nederlandse vissers heeft om 13.00 uur een onderhoud met Elisa Roller, diensthoofd van het directoraat-generaal Visserij en Maritieme Zaken van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement, en zal daar de petitie overhandigen.

© BELGA