© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Vervang gevangenissen door kleine detentiehuizen”

Er ligt een plan op tafel om kleinschalige detentiehuizen op te richten. Bedoeling is dat veroordeelden daar in kleine groepjes hun straf uitzitten. Op die manier kunnen ze beter worden voorbereid op hun re-integratie in de maatschappij.

Theo Derkinderen

Acteur Marijn Devalck is de spreekbuis van de vzw De Huizen, de vereniging die het project van detentiehuizen heeft uitgewerkt. “Wie veroordeeld wordt moet zijn straf uitzitten. Nu gebeurt dat in gevangenissen maar daar wordt onvoldoende werk gemaakt van de re-integratie van die mensen in de maatschappij na hun celstraf”, zegt Devalck. “Dat kan ook niet want de gevangenissen zijn te groot en zitten allemaal overvol.”

De vzw De Huizen is helemaal klaar met haar plannen rond kleine detentiehuizen. Daar kunnen veroordeelden hun straf uitzitten in kleine leefgroepen. “Eigenlijk willen we op termijn enkele honderden van die detentiehuizen bouwen. Zij moeten de gevangenissen zoals we die nu kennen grotendeels vervangen. Ideaal zou zijn om maximum dertig gedetineerden in zo’n huis onder te brengen. Dan kan iedereen persoonlijk begeleid worden en voorbereid worden op de dag dat hij naar buiten stapt.”

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER