Verkiezingen Albanië: parlementsverkiezingen gestart

© AFP

In Albanië zijn zondag parlementsverkiezingen van start gegaan. Zowat 3 miljoen kiesgerechtigden kunnen kiezen tussen twee grote politieke groepen: de regerende socialisten van Edi Rama en de democratische oppositie van Lulzim Basha.

adm

Volgens peilingen, die met de nodige voorzichtigheid moeten worden bekeken, zouden de socialisten het halen.

Sinds 2013 regeren de socialisten met de kleine partij Socialistische Beweging voor Integratie (SLI). In die samenwerking is intussen een flink haar in de boter gekomen. Rama belooft om na zondag noch met de Beweging noch met de oppositie in zee te gaan. Wat Albanië nodig heeft om een democratische staat op te bouwen en de economie grondig te hervormen, aldus de aftredende premier, zijn stabiele politieke meerderheden.

Het zag er lang naar uit dat de parlementsverkiezingen zonder oppositie zouden plaatsvinden. Zij wou met een boycot de regering-Rama tot ontslag dwingen. Op het laatste moment kwam de cavalerie tussenbeide, in de vorm van bemiddeling door het Europese Parlement en zware druk van de VS. Op 18 mei werd de patstelling doorbroken, gaf Rama zijn grote rivaal Basha een hand en werd beslist de verkiezingen te laten doorgaan, evenwel met een week vertraging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen