© stad Riemst

Krachtige ventilator moet brand Kanne eindelijk onder controle doen krijgen

De brand in de grotten Cannerberg in Kanne is nog steeds niet onder controle. De brandweer bekijkt nu of een krachtige ventilator het vuur niet sneller kan helpen aanwakkeren, zodat de brandweer de brand sneller onder controle krijgt.

mige

“Maandagochtend werd de situatie opnieuw besproken en geëvalueerd. De situatie blijft op dit moment onveranderd, waardoor gecontroleerd uitbranden voorlopig de enige optie lijkt”, aldus Miranda Gijsen, diensthoofd communicatie van de stad Riemst.

“De brandweer zet nu ook een krachtige tunnelventilator in, die zuurstof in de gangen zal blazen. Er zal bekeken worden of dit helpt om het hooi sneller gecontroleerd te laten uitbranden. Tijdens deze test zal ook de hitte in de grotten en de stabiliteit gemonitord worden”, vervolgt Gijsen. Het blijft nu wachten op de evaluatie van een groevespecialist. Die moet vandaag bepalen op de pilaren in de grotten sterk genoeg zijn. Pas dan kan bepaald worden of het veilig genoeg is om tot bij de hooistapels te raken om zo het hooi alsnog naar buiten te rijden, te spreiden en te blussen.

Een andere optie die bekeken wordt is met gepantserde voertuigen de grotten binnen te rijden. Die optie wordt besproken met het Belgische en Nederlandse leger.

Het waterscherm dat zondagavond aangelegd werd blijft behouden om de rookoverlast voor de directe omwonenden te verminderen. “De situatie wordt van uur tot uur bekeken en geëvalueerd. Ook de luchtkwaliteit wordt op verschillende plaatsen gemeten: voorlopig ligt alles nog binnen de normen. Bij rookontwikkeling is er echter maar één advies: ramen en deuren gesloten houden en het ventilatiesysteem uit te schakelen”, besluit Gijsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer