Eerste week op Olympische Spelen voor doven levert België geen medaille op

Vier van de vijf Belgische atleten zijn afgelopen week op de Summer Deaflympics 2017 in het Turkse Samsun al in actie gekomen. Voorlopig veroverden de Belgen nog geen eremetaal.

Wielrenner Jean-Pierre Fauconnier mocht woensdag al de spits afbijten op de 1.000m sprint. De 34-jarige uit La Louvière eindigde op de 25e plek. Fauconnier geldt als specialist tegen het uurwerk en ondanks de lange afstand (50 km) had hij vrijdag dan ook met stip aangeduid in zijn agenda. Net als vier jaar geleden zette hij de zevende tijd (1u15:08.2) neer. “Jean-Pierre had last van zijn maag. Dat heeft hem weerhouden een beter resultaat te rijden”, verklaarde delegatieleider Lieven Kind. In de zondag afgewerkte wegrit eindigde Fauconnier op de achtste stek. Hij kwam samen met de rest van het peloton bijna drie minuten later binnen dan de Russische winnaar Dmitry Rozanov. Dinsdag komt Fauconnier nog in actie op de puntenkoers (50 km).

De Belgische judoka’s grepen net naast de medailles. In de categorie tot 73 kg eindigde Kevin De Saedeleer op de vierde plaats. De Oost-Vlaming plaatste zich met ippon in zijn eerste en tweede kamp voor de halve finales. Daarin moest hij het onderspit delven tegen de Oekraïense Deaflympische kampioen Dmytro Sheretov (ippon). In zijn kamp voor brons tegen de Mongoliër Munkh-Orgil Badamsambuu werd de 26-jarige De Saedeleer opnieuw met ippon afgetroefd.

In de categorie tot 90 kg verloor Renaud Malache zijn eerste kamp tegen de Turk Mevlut Akmaz (waza-ari), maar via de herkansingen slaagde onze landgenoot er nog in zich te knokken naar een kamp voor brons. Daarin was de twintigjarige Waals-Brabander geen partij voor de Fransman Arthur Repiquet (ippon, waza-ari, waza-ari). Net als De Saedeleer sloot Malache zijn Deaflympics af op de vierde plaats.

Zondag kwam Flore Stappers in actie op de reeksen van de 100m. De 22-jarige West-Vlaamse zette in de reeksen met 12.50 de snelste chrono neer van alle deelneemsters en plaatste zich probleemloos voor de halve finales, die maandagavond (18u10 Belgische tijd) op het programma staan. Stappers behaalde vorig jaar zilver (200m) en brons (100m) op het WK. Ze is ook de vice-Europees kampioene op beide afstanden.