© Hollandse Hoogte

“Importbier onder andere naam verkopen normaalste zaak in Nederlands-Limburgse cafés”

Goedkoop bier invoeren en verkopen onder een andere naam is een geaccepteerde gang van zaken in de bierwereld in Nederlands-Limburg. Zolang er maar belastingen worden betaald, en geen merkenfraude wordt gepleegd.

Jos Bouten

Een Nederlands-Limburgse cafébaas, die niet bij naam genoemd wil worden, windt er geen doekjes om: cafébazen en drankenhandelaren halen op grote schaal goedkoop Duits bier naar Nederland om het in hun kroeg te verkopen.

Grote schaal

De cafébazen belazeren hun klanten en ze plegen mogelijk contractbreuk met de huisbrouwerij. Bovendien is het de vraag of er voor al dat ingevoerde bier invoerrechten worden betaald. Iedereen in de bierwereld weet dat op zeer grote schaal elders goedkoop bier wordt gekocht en in Nederlandse cafés verkocht. Parallelle import, heet dat.

Daar is op zichzelf niets mis mee, gerenommeerde handelaren doen het. Die maken geen gebruik van bestaande kanalen van producenten zoals importeurs en agenten. Het gaat pas wettelijk fout als de (belasting)regels worden overtreden. Of het merkenrecht, zoals nu volgens Heineken het geval is.

Belastinginspectie

Op acht plekken bij onder meer een bedrijf in Linne, bij Roermond, viel de FIOD (Nederlandse belastinginspectie) woensdag binnen. Justitie deed dat na een aangifte van bierfraude met de merken Heineken en Amstel. Vaten zouden zijn gevuld met merkloos bier en voorzien van de beeldmerken van Amstel en Heineken. Bovendien zouden enkele verdachten het beeldmerk van de twee gerenommeerde merken hebben gezet op de tap waar ze merkloos bier uit tapten.

Het vermoeden bestaat dat ook andere brouwerijen dan Heineken het slachtoffer zijn van de fraude die de speurders naar Linne leidde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer