Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen Frankrijk

Mélenchon geeft geen stemadvies, maar "mijn stem zal nooit naar FN gaan"

Jean-Luc Mélenchon.

De extreemlinkse Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon geeft zijn aanhangers geen stemadvies voor de tweede ronde van de verkiezingen. In een video op YouTube zei hij wel dat zijn stem "nooit naar het Front National zal gaan".

Marine Le Pen (FN) had zich vandaag rechtstreeks tot de kiezers van Mélenchon gericht, die na de eerste ronde is afgevallen. In een boodschap op Twitter riep ze op een "dam tegen Macron" op te werpen.

Le Pen en Mélenchon behaalden in de eerste ronde samen 40 procent van de stemmen met campagnes die inspeelden op frustraties over de gangbare politiek. Beiden staan sceptisch tegenover de Europese Unie, en vijandig tegenover vrijhandel en globalisering. Over immigratie en sociale kwesties denken zij echter anders.

"Geen goeroe"

Mélenchon liet vanavond weten dat hij geen stemadvies geeft voor de tweede ronde. "Ik ga stemmen, en nooit zal mijn stem naar het FN gaan", zei hij in een boodschap op YouTube. Maar een advies voor zijn kiezers geeft hij niet. "Jullie hebben mij niet nodig om te weten wat je gaat doen. Ik ben geen goeroe, geen gids."

Le Pen krijgt wel steun van de rechts-conservatieve soevereinist Nicolas Dupont-Aignan van de partij Debout la France. Zelf haalde die in de eerste ronde net geen 5 procent.

Volgens een peiling van het bureau Odoxa wint Macron de tweede ronde vermoedelijk met ongeveer 60 procent van de stemmen, terwijl Le Pen op ongeveer 40 procent strandt. Van de aanhangers van Mélenchon zou 40 procent op Macron stemmen en 19 procent op Le Pen. De rest zou zich van stemming onthouden.