Is dit de hardste manier om gedumpt te worden?

Je bent verliefd en het lijkt wederzijds, maar plots laat je vlam niets meer van zich horen. Nooit meer. Dit fenomeen waarbij je potentiële partner plots van het toneel verdwijnt heet ghosting en komt in dit digitale tijdperk meer voor dan vroeger. Deze harde aanpak kan zelfs mentale schade veroorzaken.

vwh

Vanaf ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hebben jullie in contact via de sociale media. Als je alle berichtjes op WhatsApp, Facebook en iMessage moet lezen, kan je dagen vullen. Jullie ontmoetten elkaar al in het echt en ook in real life klikt het. Kortom: het lijkt de goede kant uit te gaan met jullie heel prille relatie. Je zit al op een roze wolk maar wanneer er plots geen lieve berichtjes meer komen, word je keihard neergebliksemd. Van ‘Alles ok?’ tot ‘Wat scheelt er’: hij leest je berichtjes nog, maar ze lokken geen reactie uit. Je vlam doet zijn uiterste best om je te negeren.

Het abrupt afbreken van iets wat zich romantisch ontplooide is niet nieuw. Denk maar aan de liefdesbrieven die je vroeger verstuurde en waarop je misschien tot op vandaag geen antwoord kreeg. Maar door de opkomst van digitaal daten krijgen steeds meer te maken met een stille afwijzing: ghosting genaamd.

Voor de persoon die ‘het spook uithangt’ is het makkelijk. Hij of zij ziet duidelijk geen relationele toekomst en kan de voorbije gebeurtenissen makkelijk een plaats geven. Bovendien moet de stille dumper geen reden voor het verbroken contact geven en omzeilt hij een moeilijk gesprek. Dat geldt niet voor de andere partij, die na zo’n verdwijntruc vaak verweesd achterblijft. ‘Moderne technologie geeft ons de kans om makkelijk in contact te komen met iemand, maar evenzeer omdat contact te verbreken’, schrijft de Amerikaanse relatietherapeut Clare Prendergast in The Independent. Ze schrijft er nog bij dat ghosting diepe verlatingsangst aanwakkert en dat het extra moeilijk is om een abrupt verbroken contact te verwerken zonder duidelijke reden. In dat nadeel schuilt ook een voordeel: wie je niet meer ziet of hoort, krijg je op termijn echt wel uit je hoofd.

Vier tips van Prendergast om minder af te zien van ghosting:

- Probeer hem niet te veel te controleren. Updates op zijn Facebookprofiel, Twitter of blog strooien alleen maar zout in de wonde.

- Overweeg om zijn telefoonnummer te verwijderen. Je kan hem dan niet bellen of sms’en als je een emotioneel zwak moment meemaakt. Verwijderen te drastisch? Geef het nummer eventueel voor een tijd aan een goede vriend(in) om jezelf te beschermen.

- Probeer afleiding te zoeken. Ga iets doen waar je helemaal van opkikkert. Probeer hierbij niet te kiezen voor dingen die jullie samen deden, want dan wentel je jezelf alleen maar in meer verdriet.

- Geef jezelf niet de schuld. Je kan immers niet weten hoe iemand anders denkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer