Ministers gaan fors minder verdienen in nieuwe Waalse regering

© Photo News

MR en CDH hebben dinsdag een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe Waalse regering. Partijvoorzitters Olivier Chastel (MR) en Benoît Lutgen (CDH) gaven op een persconferentie meer tekst en uitleg in het Waals parlement in Namen. Opmerkelijk: de ministers gaan fors minder verdienen.

adm, mtm

REACTIE VAN PS: “Dun en vaag regeerakkoord zonder ambitie, strategie van de koekoek”

Meer dan een maand geleden kondigde Lutgen aan dat hij niet langer met de PS wilde voortregeren in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap. Sinds enkele dagen legden CDH en MR de laatste hand aan een regeerakkoord voor Wallonië. Beide partijen beschikken samen over 38 van de 75 zetels in het Waals parlement - de krapst mogelijke meerderheid met andere woorden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend: het is bijna dertig jaar geleden dat PS niet meeregeerde en voor de Franstalige liberalen was het van 2004 geleden dat ze meeregeerden in Wallonië. Paul Magnette (PS) kondigde eerder al aan zich terug te trekken uit het parlement. Sommige bronnen zeggen dat Jean-Luc Crucke (MR) de nieuwe minister-president zal worden, maar dat werd nog niet bevestigd.

Besparen

De nieuwe Waalse coalitiepartners MR en CDH zetten de schaar in de werkingskosten van overheidsstructuren. Er komt een vermindering van het aantal mandaten en vergoedingen. Dat hebben partijvoorzitters Olivier Chastel en Benoît Lutgen dinsdag aangekondigd in Namen, waar ze toelichting gaven bij het regeerakkoord waarover liberalen en humanisten het eerder op de dag eens raakten.

De nieuwe bewindsploeg verwees daarbij naar de verschillende schandalen van de voorbije weken en maanden en naar de rol die de PS daarin speelde. Het is dan ook geen verrassing dat transparantie en goed bestuur prominent aanwezig zijn in het regeerakkoord. MR en CDH kondigden aan dat ze het decreet met maatregelen dat tot stand kwam na het Publifin-schandaal zullen uitvoeren en er 62 bestuursmaatregelen zullen aan toevoegen waarover ze met Ecolo onderhandelden.

Loon ministers zakt

Beide partijen schuiven een drastische vermindering van de werkingskosten van publieke structuren. Daarin is sprake van een beperking van de mandaten en vergoedingen en een rationalisering van de structuren. Het loon van de ministers daalt met tien procent, de kost van de kabinetten gaat eveneens met tien procent omlaag, twintig overheidsstructuren verdwijnen, net als 200 bestuurdersmandaten.

De nieuwe meerderheid zal het parlement ook een ingrijpende hervorming van de provincies voorstellen. MR en cdH zullen analyseren welke bevoegdheden kunnen worden overgedragen naar andere beleidsniveau. Er is sprake van de afschaffing van het provinciecollege - wat in Vlaanderen de bestendige deputatie is - en de provincieraad zou worden vervangen door een vertegenwoordiging van de gemeenten. Daarvoor is wel een tweederdemeerderheid nodig.

© BELGA

Kijkgeld afschaffen

Bij de rationalisering willen MR en cdH de werkgelegenheid beschermen. De operatie moet middelen vrijmaken om in 2018 het kijkgeld af te schaffen. Dat zou gebeuren in een ruimere fiscale hervorming, waarbij ook de registratierechten, schenkingsrechten, successierechten en autofiscaliteit komen kijken.

Jobcreatie wordt de absolute prioriteit. Opleidingen zullen meer worden afgestemd op de arbeidsmarkt. Op milieuvlak zullen de nieuwe coalitiepartners een duurzame obligatie lanceren om bedrijven en kmo’s te steunen richting korte ketens en minder CO2-uitstoot. Ook willen ze maatregelen opstarten voor “een Wallonië zonder diesel in 2030”.

Het akkoord telt een dertigtal bladzijden, zonder veel becijferde doelstellingen. “We hebben geen maatregelen ingeschreven waarvan we niet zeker waren dat ze binnen de 24 maanden kunnen worden uitgevoerd. We hebben niet de leerling-tovenaar uitgehangen. De oefening is rigoureus uitgevoerd om de schuldenlast van Wallonië niet te verzwaren”, aldus Chastel.

© BELGA

“Vlottere gesprekken met Vlaanderen”

Het is nog te vroeg om te zeggen of er veel zal veranderen voor Vlaanderen. Al gelooft politicoloog Carl Devos wel dat de gesprekken tussen Vlamingen en Walen nu vlotter zullen verlopen. “Het is geen geheim dat de relatie tussen de PS enerzijds en N-VA’ers als Geert Bourgeois anderzijds zeer moeizaam was. Het vertrek van Paul Magnette zal al een beetje schelen. In Vlaanderen zullen ze ook graag horen dat ze in Wallonië meer gaan focussen op jobs, dat ze gaan besparen en dat ze werk gaan maken van de kmo’s.”

Maar dat de gesprekken vlotter zullen verlopen, betekent niet dat alles nu in één klap uitgeklaard is. “Op persconferenties worden altijd mooie woorden gesproken. Maar wat als het concreet wordt? Welke wetsvoorstellen komen eruit? Hoeveel inspanningen gaat Wallonië doen voor de federale begroting? Dat is allemaal nog afwachten.”

© fvv

Bedrijfsleven tevreden met akkoord

De Union wallonne des entreprises (UWE), zelfstandigenorganisatie UCM en de Waalse Confederatie Bouw zijn tevreden over het regeerakkoord dat MR en CDH dinsdag aankondigden. Ze zijn vooral blij met de aandacht voor tewerkstelling en de verlaging van de kost van publieke structuren.

UWE stelt tevreden vast dat een efficiënt en performant Wallonië één van de rode draden uit het akkoord vormt. De werkgeversorganisatie onderstreept “de wil om de politieke en publieke kosten te verminderen zodat het gewest zijn essentiële taken kan vervullen op socio-economisch vlak, op het vlak van klimaat, rond werkgelegenheid en rond sociale cohesie”.

Middenstandsorganisatie UCM ziet verschillende van haar aandachtspunten terugkeren in het akkoord. Ze citeert de opleiding naar knelpuntberoepen, de mobilisering van spaargeld voor kmo’s en middelen voor energie-efficiëntie. “Wallonië heeft nood aan meer ondernemingen en aan kmo’s die groeien. De nieuwe meerderheid heeft dat goed begrepen”, vindt de UCM.

De Bouwconfederatie noteert dat de bouwsector niet rechtstreeks wordt geciteerd in het akkoord, maar stipt verschillende prioriteiten aan die tegemoetkomen aan de vragen uit de sector. De hoofdstukken over jobcreatie en de strijd tegen sociale dumping kunnen alvast op bijval rekenen.

Baby’s

Het feit dat er nu een akkoord is tussen CDH en MR betekent niet dat de regering-Magnette meteen opgedoekt wordt. Er moet eerst een motie van wantrouwen tegen de huidige regering worden ingediend. Zodra die een meerderheid krijgt na een vertrouwensstemming- wat naar alle verwachtingen eind deze week zal gebeuren - wordt de huidige regering ontbonden en vervangen door de nieuwe van CDH en MR.

Door de erg krappe meerderheid van 38 op 75 zetels moet wel elk parlementslid van beide partijen aanwezig zijn op de vertrouwensstemming. Maar zowel bij CDH als MR blijven de hoogzwangere parlementsleden Mathilde Vandorpe en Jacqueline Galant op dit moment al thuis met zwangerschapsverlof. Beide vrouwen zouden zelfs deze week nog kunnen bevallen. Als dat zo is, zal de stemming vermoedelijk worden uitgesteld.

© Photo News

Het is hoogst onduidelijk wat de toekomst zal brengen in Brussel en de Franse Gemeenschap. Daar hebben liberalen en humanisten geen meerderheid in het parlement.

LEES MEER. Paul Magnette keert terug naar ‘zijn’ Charleroi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen