© AFP

Oud-zwemkampioen Mark Spitz gelooft dat vrouwen even snel kunnen zwemmen als mannen

Afgelopen zondag zwom de Zweedse Sarah Sjöström als eerste vrouw ooit de 100 meter vrije slag onder de 52 secondenop het WK in Boedapest. De voormalige meervoudige olympische zwemkampioen Mark Spitz meent dat Sjöström nog sneller kan.

drps

Mark Spitz, die zelf zeven gouden medailles behaalde in het zwemen op de Olympische Spelen in 1972 in München, keek met verbazing naar de prestatie van Sjöström. Spitz was zelf de eerste man die onder de 52 seconden dook op de 100 meter vrije slag. “Het heeft 47 jaar geduurd vooraleer een vrouw even snel gezwommen heeft als ik”, zei Spitz aan persbureau Reuters. “Er zullen altijd vergelijkingen gemaakt worden tussen de zwemtijden van mannen en vrouwen. Het bewijs is nu geleverd dat het kan, dankzij nieuwe trainingsmethoden. Dat maakt het interessant.”

© IMAGEGLOBE

De 23-jarige Zweedse Sjöström werd zondag ook de eerste vrouw in de geschiedenis die vier gouden medailles behaalde op de 100 meter vlinderslag. Haar eerste gouden plak won ze in 2009, toen ze amper 15 jaar was. Spitz was onder de indruk: “Sjöström heeft zoveel pure snelheid en het komt er ook uit in de wedstrijden. Ze speelt geen spelletjes en neemt altijd meteen de leiding in de race.”

Het zwemmen na Michael Phelps

Spitz sprak zich ook uit over de mannen op het WK. “Sinds Phelps gestopt is, heeft hij een leemte achtergelaten”, zei de oud-kampioen. “Ik ben er zeker van dat we zelfs na de volgende Olympische spelen niet meteen een nieuwe Phelps gaan vinden.” Spitz gelooft wel sterk in de 20-jarige Amerikaan Caeleb Dressel, die ondertussen de 100m vrije slag won.

© AP

“Dressel zwemt alle zeven de nummers: de 50 en 100 meter vlinderslag, de 50 en 100 meter vrije slag en de aflossingen.” Spitz gelooft zelfs dat Phelps, die zijn recordaantal medailles verbrak in 2008 in Peking, een comeback zou kunnen maken voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. “ Je weet maar nooit. Misschien denkt hij dat het makkelijker is om maar één nummer te wemmen dan vier of zes”, suggereerde de oud-recordkampioen.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten