Direct naar artikelinhoud
Update

AIVD: twee Nederlanders pleegden zelfmoordaanslag

Twee Nederlandse jihadstrijders hebben in Irak en Syrië zelfmoordaanslagen gepleegd. Dat heeft minister Plasterk vanmorgen gezegd bij de presentatie van het  jaarverslag van de AIVD. Beide mannen zijn daarbij om het leven gekomen.

AIVD: twee Nederlanders pleegden zelfmoordaanslag

De ene jihadstrijder pleegde de aanslag in Irak met een rugzak op een burgerdoel. De ander deed dat met een autobom in Syrië.

De AIVD constateert een toenemende dreiging van Nederlanders die naar Syrië afreizen en weer terugkomen. Het gaat om zeker 100 personen die naar het land zijn vertrokken. Ook keren er steeds meer strijders naar Nederland terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Dat brengt voor Nederland ook een potentiële dreiging met zich mee.

Een screenshot uit het tv-programma Nieuwsuur van afgelopen januari. De Nederlandse oud-militair Yilmaz geeft in Syrie onder meer trainingen aan tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

Digitale spionage
Uit het jaarverslag blijkt verder dat Nederland net als andere met name Europese landen de laatste jaren zwaar is getroffen door digitale spionage. Ons land is volgens de AIVD extra kwetsbaar voor digitale aanvallen door de hoogwaardige ICT-infrastructuur hier.

Wereldwijd zijn overheidsorganisaties, bedrijven en burgers slachtoffer geworden van digitale spionage. Daarbij is op grote schaal vertrouwelijke overheids-, bedrijfs- en persoonsinformatie buitgemaakt. Ook in Nederland.

Overheden bespioneerd
De meeste digitale spionageaanvallen die bij de AIVD bekend zijn, zijn gericht op overheidsinstanties zoals de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook bijvoorbeeld de EU, de G8 en G20 zijn doelwit.

Steeds meer digitale aanvallen zijn gericht op het bedrijfsleven, stelt de AIVD vast. 'Het gaat met name om bedrijven en onderzoeksinstellingen binnen de energie-, biotechnologie-, chemie- en hightechsector in Nederland en daarbuiten.' De aanvallen richten zich op het stelen van vertrouwelijke technisch-wetenschappelijke en financieel-economische informatie.

De beveiliging van veel informatiesystemen is ontoereikend, concludeert de AIVD in het jaarverslag.

Minister Plasterk