© ram

Kinderen leren op speelse manier over molens

Aan de Stenen Bergmolen in Rijkevorsel is zondag het educatief pakket 'Molen je mee' voorgesteld. Het is een goede voorbereiding en aanvulling op klasbezoeken in de Kempense wind- en watermolens. 

Ronny van den Ackerveken

Het idee kwam er na een bezoek aan de molen in Rijkevorsel. "Een studente uit ons dorp volgde enkele jaren geleden de lerarenopleiding aan de Thomas More Hogeschool", vertelt Jan Backx van de vrijwillige Rijkevorselse molenaars. "Voor haar eindwerk had ze een molenspel gemaakt. Dat was gebaseerd op de Stenen Bergmolen. Met medewerking van Erfgoedcel Noorderkempen, leerkrachten en molenaars is het spel aangepast voor alle wind- en watermolens."

'Molen je mee' is in de eerste plaats gemaakt voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Het pakket bestaat uit meerdere onderdelen. Er zit ook een lijst in met de twintig molens in de Kempen die te bezoeken zijn. "Naast de lerarenhandleiding zijn er vijf themakaarten met tekeningen en opdrachten voor de leerlingen. Daarin komen ze alles te weten over de molentypes, vertrekkende van de windturbines. Andere thema’s zijn de symboliek van de wiekenstand, het molenambacht en de weg van grondstof naar eindproduct. De kinderen kunnen hun bezoek in de klas al wat voorbereiden. Het is niet de bedoeling om een rondleiding in de molen te vervangen”, legt Jan Backx uit.

Lees het volledige verhaal maandag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER