© AFP

Weermannen bieden excuses aan na uitblijven superstorm in New York

In New York is het rijverbod na negen uur opgeheven en het openbaar vervoer hernomen na de gevreesde winterstorm Juno, die minder erg bleek dan voorspeld. De nationale meteorologische dienst verontschuldigt zich. Voor grote delen van het noordoosten van de Verenigde Staten hebben de autoriteiten echter het blizzard-alarm nog niet opgeheven, ook niet voor de metropool Boston.

Guy Stevens

In New York viel tijdens afgelopen nacht 20 tot 30 centimeter sneeuw. Het leven herneemt er zoals normaal nu wegen, bruggen en tunnels opnieuw open zijn en de metro-, bus en treindiensten zijn hernomen. De nationale weerdienst annuleerde de waarschuwing voor een zogeheten blizzard - er bestaat dus geen gevaar meer voor een zware sneeuwstorm - maar de waarschuwing voor een winterstorm blijft gelden aangezien de stad naar verwachting nog 2 tot 5 centimeter sneeuw zal krijgen. Een winterstorm waarbij het minstens drie uur harder dan 56 kilometer per uur waait, wordt als een ‘blizzard’ beschouwd.

‘De storm is verder naar het oosten gegaan en zal sneller vertrekken dan onze voorspellingen van de voorbije twee dagen’, aldus de nationale weerdienst. ‘Het resultaat is minder sneeuw dan eerder voorspeld.’ Scholen en regeringsgebouwen blijven de rest van de dag wel gesloten.

De nationale meteorologische dienst verontschuldigt zich dan ook voor de - achteraf gezien - overdreven waarschuwing. ‘We zullen uitgebreid analyseren hoe we het gedaan hebben en wat we in de toekomst kunnen doen om dit te vermijden’, zegt Gary Szatkowski. ‘De voorspelling was veel erger dan wat het uiteindelijk geworden is en dat was ook voor ons een verrassing. Ik verontschuldig me dan ook, want het is belangrijk dat mensen hun geloof in ons behouden.’

Ook in New Jersey en delen van Connecticut is het reisverbod opgeheven, maar in Massachusetts blijft het nog van kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER