Geens: ‘Erkenning moskeeën bevoegdheid gewesten’

© Photo News

Net als andere regeringsleden toonde ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich voorzichtig over de Grote Moskee van Brussel. De erkenning van gebedsplaatsen is een bevoegdheid van de gewesten is, zei hij.

jvt

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) roept de federale regering op om een einde te maken aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saudi-Arabië. Volgens haar is de Grote Moskee een ‘broeihaard van de extremistische islam in Brussel, België en Europa’.

‘De erkenning, en de intrekking, is een bevoegdheid van de gewesten, maar wij kunnen een advies geven’, zo legde Geens (CD&V) uit in de marge van een commissiezitting in de Kamer.

De federale regering is wel bevoegd voor de erkenning van imams. Geens ontmoette deze week de voorzitter van de moslimexecutieve. Ze raakten het eens over een diplomavereiste voor imams die actief zijn in erkende moskeeën in België. Geens moet daarover overleg plegen met de gewesten omdat de vereiste meteen ook een voorwaarde zou worden voor nieuw te erkennen moskeeën in ons land. De minister gaf ook aan dat hij op zoek is naar een betere manier om de externe financiering van gebedsplaatsen in België te controleren.

Belastingverdrag

Sinds de aanslagen in Parijs stelden verscheidene politici zich vragen bij de relaties met Saudi-Arabië. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet verstaan dat hij het Belgische beleid niet gaat herzien, precies om de dialoog te behouden. Onze krant berichtte vrijdag wel dat een belastingverdrag met het land is opgeschort.

In april 2012 wist de vorige regering op discrete wijze de directeur van het Islamitisch Centrum van België uit te wijzen wegens te radicale opvattingen. Vorige week zei premier Charles Michel nog met klem dat er voor radicale predikers geen plaats is in België. Met het Centrum wordt omzichtig omgesprongen. In 2009 werd het voorzitterschap toevertrouwd aan Abdallah Al Moualimi, toenmalig Saudisch ambassadeur in België.