Gent laat leidersplaats liggen in Waregem

Zulte Waregem heeft met enige moeite AA Gent opzij gezet in het eigen Regenboogstadion. Gent kwam aanvankelijk eerst op voorsprong, maar moest nog voor de rust met tien man verder na rood voor Zolotic. In de tweede helft scoorde Zulte Waregem tweemaal, voldoende voor de overwinning. Zulte Waregem stijgt naar de dertiende plaats, AA Gent blijft op plaats drie.

jtp

?Na het 3-1 verlies tegen KV Kortrijk had het vertrouwen van Zulte Waregem alweer een deuk gekregen. De troepen van Francky Dury dachten eindelijk vertrokken te zijn na 7 op 9 maar liepen dan tegen de derbynederlaag aan tegen Kortrijk. Gent wist al voor de match waar het voor speelde: winnen betekende een (voorlopige) eerste plaats in het klassement.

Het waren dan ook de Buffalo’s die in de eerste helft het gevaarlijkst waren. Na een korte studieronde kwamen de Oost-Vlamingen enkele keer voor doel piepen, maar de jonge Raman en Dejaegere konden niet besluiten. Na een kwartier was het dan toch raak voor de Gentenaars. Na een vrije trap van Depoitre kwam de bal bij Gershon. Vanop de rand van de kleine rechthoek klopte de Israëliër Sammy Bossut overhoeks.

Gent met tien voor de rust

Gent probeerde Zulte Waregem meteen knockout te slaan. Na een goede combinatie werd Christophe Lepoint op de rand van de zestien meter onderuit gemaaid. De bezoekers wilden een penalty, maar ref Gumienny legde de bal terecht net buiten het strafschopgebied voor een vrije trap. Uit de stilstaande fase kon Gent niets puren.

Twee minuten later gingen de bezoekers echter van de hemel naar de hel. Nermin Zolotic haalde de opkomende Skulason onderuit en kreeg een tweede keer geel. Een zwaar verdict voor de Bosniër, die zijn eerste geel kreeg na lichte obstructie bij een vrije trap.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Zulte Waregem

AA Gent

Wereldgoal Verboom

Ondanks het numerieke overwicht kon de thuisploeg geen gelijkmaker scoren voor de rust. Idrissa Sylla kwam er bijzonder dicht bij, twee minuten voor de koffie, maar kopte vanuit de rug van Nielsen de bal tegen de buitenkant van de paal. Nog voor affluiten van de eerste helft hield Sels zijn netten schoon met een belangrijke save, waardoor Gent met 0-1 de rust in ging.

Zulte Waregem ging meteen na de rust uitdrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de Australiër Troisi kon aanvankelijk niet snel genoeg besluiten op Sels. Echt uitgespeelde kansen had Zulte Waregem nog niet op de mat gelegd, dus probeerde Bryan Verboom het maar van ver. Vanop 25 meter knalde de jonge belofteninternational het leer enig mooi voorbij Sels in doel: 1-1 na een uur voetballen.

Gent kruipt achteruit

Gent-trainer Vanhaezebrouck voelde dat zijn ploeg het moeilijk zou krijgen met een man minder, en bouwde dan ook wat meer zekerheid in met enkele verdedigende wissels. Benito Raman, die al vroeg in de tweede helft geel kreeg en op weg leek naar rood, werd ook naar de kant gehaald. Gent ging steeds meer achteruit voetballen, en keek een kwartier voor tijd bijna tegen een tweede doelpunt aan, maar Sylla trof voor de tweede keer in de wedstrijd het doelhout. Zijn krachtige kopbal strandde deze keer op de deklat. Tien minuten voor tijd kon Cissakho de thuisploeg dan toch in extase brengen, de Franse rechtsback van Essevee klopte Sels in de korte hoek na een mooie één-twee.

Door deze overwinning doet Zulte Waregem weer een goede zaak en haalt het tien op vijftien. De West-Vlamingen staan nu op de dertiende plaats met zestien punten, vier stuks meer dan rode lantaarn Lierse. Gent blijft op de derde plaats.

Opmerkelijk:

Zulte Waregem opende voor de wedstrijd tegen Gent feestelijk de nieuwe tribune. Het Regenboogstadion ademt nu eindelijk de sfeer van een echte voetbaltempel uit! Bekijk hier de foto’s.

Belangrijkste fases:

15’ - Aneke ligt even geveld na een kopduel met Neto. Pijnlijk, maar dit komt wel goed.

16’ - GOAL - Een vrije trap komt via Depoitre bij Gershon terecht, die legt de bal van dichtbij overhoeks binnen. Beheerst afgewerkt van de centrale verdediger.

25’ - Zolotic wil na een fout van Dejaegere de bal niet meteen teruggeven en krijgt daar geel voor.

30’ - ROOD - Zolotic is te laat met zijn tackle op Skulason, terechte tweede gele kaart en rood.

51’ - Zulte Waregem wordt dreigender. Verboom met de lage voorzet naar Sylla die de bal tegen de goed uitgekomen Sels glijdt. Er was echter al correct gevlagd voor offside.

61’ - GOAL - Combinerend lukt het niet voor Essevee, dus knalt Verboom maar vanop zo’n 25 meter, hard in het kruis. Heerlijk.

76’ - Sylla kopt de voorzet van Messoudi tegen de onderkant van de lat. Essevee weer dichtbij de winning goal.

80’ - GOAL - Cissako zet zelf de aanval op, na een één-twee met Messoudi krijgt hij de bal terug in het hart van de Gent-defensie, neemt ‘m mee en knalt hard binnen aan de eerste paal.