Direct naar artikelinhoud

Ongeval blijkt vadermoord: man krijgt in beroep meer dan dubbele van oorspronkelijke celstraf

Ongeval blijkt vadermoord: man krijgt in beroep meer dan dubbele van oorspronkelijke celstraf

Het hof van beroep van Luik heeft donderdag Renaud B. (41) uit Dison veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar voor de opzettelijke doodslag op zijn vader. In eerste aanleg kreeg hij nog zeven jaar.

De feiten deden zich voor op 30 maart 2015 in Dison. Luc B. (62) werd dodelijk geraakt door een kalasjnikov. Zijn zoon Renaud hield steeds vol dat het om een ongeval ging na een ruzie.

Wapenverzamelaar Renaud B. woonde in bij zijn ouders als gevolg van een echtscheiding. Onder invloed van alcohol trok hij de dag van de feiten zijn legeruitrusting aan en begaf hij zich met een kalasjnikov naar de keuken van zijn ouders. Hij richtte het wapen op zijn moeder, om stoer te doen, waarop zijn vader in woede losbarstte en een ruzie ontstond.

Tijdens de ruzie werd een schot gelost en vader Luc B. werd daarbij geraakt. Renaud B. verschanste zich vervolgens in zijn kamer, waar hij verschillende zware wapens had. De speciale eenheden van de politie moesten tussenbeide komen om hem te overmeesteren.

Vanop minder dan 20 centimeter gevuurd
In eerste aanleg ging de rechtbank mee in de these van een ongeval. Renaud B. werd veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie te doden. Maar het hof van beroep herzag die beslissing en hechtte niet langer geloof aan de these van een ongeval. Het hof onthield dat het dodelijke schot direct, opzettelijk en van minder dan 20 centimeter afstand werd gelost.

De feiten werden dus geherkwalificeerd tot vadermoord. In zijn arrest stelde het hof dat de veroordeelde een groot risico op recidive heeft. Hij is onvolwassen, egocentrisch en grillig. Ondanks zijn leeftijd gedraagt hij zich als een puber. In plaats van een celstraf van zeven jaar, gaf het hof van beroep hem daarom een van zestien jaar.