Direct naar artikelinhoud
Rusland-VS

Russisch ambassadeur Kislyak, 'de meest radioactieve man van Washington', verlaat de VS

Sergey Kislyak, hier tijdens een evenement in de Russische ambassade in Washington in 2013.Beeld AFP

Hij lijkt de spin in het web van schimmige contacten tussen Rusland en het Donald Trump-kamp. Geen Amerikaans-Russisch schandaal of zijn naam wordt genoemd. En dus lag het in de lijn der verwachtingen dat Sergey Kislyak, Russisch ambassadeur in de Verenigde Staten, baan moest ruimen en straks terugkeert naar het moederland. Maar ironisch genoeg kan dat wel ’s nadelig zijn voor de Amerikaans-Russische betrekkingen.

Als u al lang niet meer weet over welke officieuze en ontransparante communicatielijnen de heisa gaat, bent u vast niet de enige. Er zijn namelijk véél van die geheime contacten geweest tussen Rusland en de kringen rond Donald Trump. Voormalig hoofd van de Nationale Veiligheid Michael Flynn moest eind vorig jaar opstappen toen hij loog over gesprekken met de Russen. Hoofdaanklager Jeff Sessions moest zichzelf uit een onderzoek terugtrekken omdat hij communicaties met de Russen had verzwegen. En Trumps schoonzoon Jared Kushner wilde een geheime communicatielijn met het Kremlin opzetten via de Russen.

Kislyak wordt ‘de meest radioactieve man in Washington’ genoemd, en dat is niet alleen omdat hij een diploma kernfysica op zak heeft

‘De Russen’, dat blijken volgens zowat elk lopend onderzoek één man te zijn: Russisch ambassadeur in de VS Sergey Kislyak. Hij was het die zowel met Flynn als Sessions sprak, en hij was het tot wie Kushner toenadering zocht. Hoe meer verhalen opgerakeld werden, hoe vaker zijn naam naar boven kwam. Zoveel kritiek en exposure is dodelijk voor een topdiplomaat. Newsweek noemde hem al ‘de meest radioactieve man in Washington’, en dat is niet alleen omdat hij een diploma kernfysica op zak heeft.

Donald Trump en de Russische ambassadeur in het Witte Huis.Beeld Alexander Shcherbak/TASS

Is het raar dat een ambassadeur contacten onderhoudt met toplui uit de politieke wereld? Natuurlijk niet. Is het verdacht dat iedereen liegt over die contacten, of ze simpelweg helemaal 'vergeet'? Nou.

Dubbele gevoelens

De schandaalgeur hangt zo hardnekkig aan de ambassadeur dat zijn Russische oversten hem terugroepen naar Moskou. Want hij loopt te veel in de kijker om efficiënt met de regering-Trump te kunnen werken.

"Jammer voor de Russen dat Kislyak vertrekt", denkt u nu misschien. En u heeft gelijk.

Met alle onderzoeken en Senaatscommissies krijgt centrale pion Kislyak het te moeilijk om zijn werk te doen. En dus kan hij niet meer meehelpen om de VS in de juiste richting te leiden in heikele dossiers als de oorlog in Oekraïne of de bestaande economische sancties tegen Rusland.

"Goed voor de Amerikanen dat Kislyak vertrekt", denkt u nu misschien. Maar het ligt iets genuanceerder dan dat.

Als doorgewinterd diplomaat was Kislyak de perfecte go-between tussen Rusland en de VS. Hoewel de vele verdachtmakingen rond zijn persoon zijn functioneren te moeilijk maakten, kon hem tot nu toe niets illegaals worden aangewreven. En als bruggenbouwer tussen de beide naties had hij wel degelijk zijn sporen verdiend. “Capabel, professioneel en volgens het boekje”, zo omschrijven andere diplomaten hem.

Syrische situatie ontmijnen

Vraag is dus of de relaties tussen de VS en Rusland wel zo gediend zijn met het vertrek van de man. Zeker nu beide landen met name in Syrië lijnrecht tegenover elkaar komen staan. 

'In kwetsbare tijden heb je een ervaren, vaste hand op de ambassade nodig'
Rusland-expert Mark Galeotti

Vorige week schoten Amerikaanse troepen voor het eerst een Syrisch gevechtsvliegtuig neer. De kans wordt steeds groter dat Amerikanen aan het front tegenover Syrische regeringstroepen en hun Russische bondgenoten komen te staan. Als er dan geschoten wordt, is direct overleg op topniveau nodig om escalatie te voorkomen. En laat met Kislyak nu een van de belangrijke schakels voor zulk overleg gebroken zijn.

“Kislyak had een kalmerende invloed”, geeft Rusland-expert Mark Galeotti tegenover nieuwssite Vox toe. “En dit zijn precies de kwetsbare tijden waarin je een ervaren, vaste hand op de ambassade nodig hebt.”