© Margo Tilborghs

Met 237 klaar voor de ‘full pull’

Maar liefst 237 landbouwers en grond- en loonwerkers hebben zich ingeschreven om het zondag tegen elkaar op te nemen voor een potje tractor pulling, ook wel ‘Trekkertrek’ genoemd.

Margo Tilborghs

Trekkertrek wordt georganiseerd door Groene Kring, een vereniging voor jonge land- en tuinbouwers. Op de weiden aan de Dondersteen in Horendonk komen grote en kleine tractors samen om zich met elkaar te meten. De wedstrijd wordt gespreid over verschillende gewichtsklassen van 2,5 ton tot 12 ton en de spelregels zijn eenvoudig. De tractoren proberen zo ver mogelijk over een speciaal uitgezette band van 100 meter te rijden. Aan de tractor wordt een sleepwagen gekoppeld die het trekken bemoeilijkt. De sleepwagen wordt zo ingesteld dat naarmate de tractoren een grotere afstand afleggen, er steeds meer weerstand komt. Wie de grootste afstand aflegt, is de winnaar. Lukt het om de volle honderd meter af te leggen, dan heb je een ful lpull getrokken.

Supporters zijn welkom

“Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor tractoren”, zegt de organisatie. “Wie dat niet heeft, mag niet deelnemen. Het spreek ook vanzelf dat je niet onder invloed van alcohol mag zijn. Anders komen we in de problemen met onze verzekering. We zitten aan onze limiet dus inschrijven kan niet meer, maar iedereen is natuurlijk welkom om te komen supporteren. Al die ronkende motoren maken het zeker de moeite waard om eens te komen kijken.”

De deelnemers komen van zowat overal. Vooral uit de eigen regio, maar ook uit Nederland. Vorig jaar mocht het evenement 180 deelnemers en zo’n duizend bezoekers ontvangen. Naast de gewone landbouwvoertuigen nemen ook 4x4 terreinwagens en speciaal uitgebouwde tractors deel: Hyproslee en Black Fury Junior. De toegang bedraagt 8 euro. Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen gratis binnen.

Gruune Geis Party

“Als hoofdactiviteit organiseren we natuurlijk onze jaarlijkse Trekkertrek op zondag, maar om er een echt feestweekend van te maken is er op zaterdagavond een Gruune Geis Party met onder meer dj Unpack, Kodex dj’s en dj Jeroen & dj Willem. Het feest start om 21u en de toegang bedraagt 5 euro. De locatie voor de Gruune Geis Party is dezelfde als Trekkertrek: Dondersteen in Essen-Horendonk”, aldus de organisatie.

www.groene-kring-essen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER