© Virginie Lefour/belga

Anderlecht boekt goede uitgangspositie met gelijkspel in voorronde Champions League

Anderlecht heeft zich in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League verzekerd van een aardige uitgangspositie: in en tegen Rostov werd het 2-2. Paars-wit kwam wel tweemaal op voorsprong, maar stond evenveel keer te makkelijk een gelijkmaker toe. De beslissing moet volgende woensdag in het Astridpark vallen.

Jef Van Hoofstat

Anderlecht stond nog voor het begin van het nieuwe voetbalseizoen al voor een cruciaal duel: in de derde voorronde van de Champions League moest het naar Rostov, het nummer twee van de Russische competitie. De nieuwe coach van paars-wit André Weiler bracht ook meteen een fors vernieuwd elftal tussen de lijnen: met Davy Roef in doel, nieuwkomers Appiah en De Maio in de verdediging en een aanvalslinie met Hanni en Chipciu in steun van Sylla. De Guineeër was de enige volwaardige spits in de Anderlecht-kern na de disciplinaire sanctie voor Stefano Okaka. Bovendien waren potentiële basisspelers als Deschacht, Praet, Najar, Obradovic en Badji nog niet wedstrijdfit, Kara was Europees geschorst.

Droomstart voor paars-wit

Weiler deed de afgelopen dagen en weken nog een beetje mysterieus over wie zijn kapitein zou zijn, maar uiteindelijk mocht Steven Defour toch de aanvoerdersband omgorden. Die zag Anderlecht ook fantastisch beginnen: al in de tweede minuut liet Youri Tielemans een hoekschop slim lopen, Hanni profiteerde van de ruimte en plaatste de bal precies tussen paal en doelman Dzhanaev.

Een droomstart voor Anderlecht, maar die kreeg geen vervolg: het fysiek sterke Rostov schakelde een versnelling hoger en drukte paars-wit met de rug tegen doel. Dat leverde in eerste instantie enkel wat ongevaarlijke hoekschoppen op, maar na een kwartier was het toch prijs: Noboa lepelde een licht toegekende vrije trap over de muur, waar Roef naliet het leer in hoekschop te verwerken. Saeid Ezzatollahi reageerde het snelste en trapte de gelijkmaker in het lege doel.

Bleke nieuwkomers

Rostov stoomde door en zaaide paniek in de Brusselse rangen. Nieuwkomers De Maio en Appiah leden aan plankenkoorts, en ook Chipciu kwam erg bleek voor de dag. De Roemeense flankspeler liet zich enkel opmerken toen hij na een (weliswaar lichte) fout op Novoseltsev in het boekje van de Italiaanse scheidsrechter Luca Banti ging.

Anderlecht was rijp voor de slachtbank, maar Rostov haalde halverwege de eerste helft plots de voet van het gaspedaal. Hanni liet op de rebound zelfs een grote kans liggen om Anderlecht opnieuw op voorsprong te trappen, toen doelman Dzhanaev een pegel van Tielemans moest lossen. Rostov kreeg meteen daarna ook een grote kans op een tweede doelpunt, maar Roef haalde een kopbal van César Navas (ex-Real Madrid) vanonder de lat.

Een bom van Tielemans

Het laatste kwartier van de eerste helft was een maat voor niets, waardoor Anderlecht niet ontevreden mocht gaan rusten bij een gelijke stand. Na de pauze zag Youri Tielemans zijn moment: eerst moest de Russische doelman nog alles uit de kast halen bij een fraai vallend schot vanop grote afstand van het jonkie, en vijf minuten ver in de tweede helft werd het nóg beter: Hanni maakte de actie op links en gaf mee met Tielemans. Die kwam naar binnen en pegelde de bal staalhard tegen het zijnet aan de tweede paal: 1-2!

Rostov-coach Berdyev greep in en haalde lantaarnpaal Bukharov naar de kant voor de beweeglijke Azmoun. Met succes: Rostov begon weer te voetballen. Op het uur dreigde Gatskan vrij te kunnen trappen in het strafschopgebied van Anderlecht, Defour moest ingrijpen en trapte op de achillespees van de middenvelder. Strafschop voor de Russen, onfeilbaar omgezet door Poloz: 2-2!

Stress in slotfase

Anderlecht moest weer alle zeilen bijzetten: Roef moest eerst alert zijn op een poging van invaller Azmoun, en kreeg halverwege de tweede helft hulp van de lijnrechter toen diezelfde spits scoorde vanuit buitenspelpositie. Weiler haalde daarop een bleke Chipciu naar de kant voor Frank Acheampong, die verrassend vanop rechts moest acteren. De Ghanees mag dan niet van de grootste zijn, maar hij kopte na een fraaie actie op de linkerflank wel meteen net over.

© rr

Doelpuntenmaker Ezatohali kreeg tien minuten voor tijd nog de grootste kans van de tweede helft toen hij vanop links naar binnen kwam en de bal vanop twintig meter pal op de kruising mikte.

Anderlecht kwam met de schrik vrij, de zenuwen kregen stilaan de bovenhand, het voetbal werd steeds slordiger en paniekeriger. Rostov zette wel een slotoffensief in, maar speelde overhaast en kon geen grote kansen meer versieren.

Voor Anderlecht volstaat zo volgende week in eigen huis een zege of een gelijkspel met minder dan twee doelpunten om zich te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. De terugwedstrijd staat woensdag 3 augustus om 20u45 op het programma.