Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Schepen Rob Van de Velde verlaat de Antwerpse politiek

Rob Van de Velde stopt als Antwerps schepen.Beeld ID/ photo agency

Rob Van de Velde (N-VA) stopt met lokale politiek. Of hij zijn schepenambt in Antwerpen nog uitzit tot de verkiezingen van volgend jaar, is nog niet duidelijk. Maar zeker is wel dat Van de Velde in 2018 niet herverkiesbaar zal zijn. "Ik wil de plezantste jaren van mijn kinderen niet missen."

Van de Velde is sinds 2012 schepen van Ruimtelijke Ordening, Erfgoed en Groen in Antwerpen. Maar daar komt zeker geen vervolg aan, weet de Gazet van Antwerpen en bevestigt de schepen ook aan De Morgen. "Alleen was het niet de bedoeling dat het nu al zou uitlekken. Ik ben hierover aan het praten met de partij en we dachten het pas dit najaar te communiceren. Daardoor kan ik ook nog niet veel details geven. Als de partij het wil, stop ik eerder, maar misschien doe ik ook nog gewoon de legislatuur uit. Dat moeten we allemaal nog bespreken."

Van de Velde kwam als bevoegd schepen voor Stadsontwikkeling regelmatig in het oog van de storm terecht, telkens ging het om vastgoeddeals. Maar de motieven van Van de Velde zijn niet politiek, benadrukt hij. Het zijn privéredenen die Van de Velde ertoe aangezet hebben om zijn ambt amper een dik jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ter beschikking te stellen.

'Ik wil niet over zes jaar moeten vaststellen dat ik de plezantste jaren van mijn tweede reeks kinderen gemist heb'
Antwerps schepen Rob Van de Velde

"Ik heb vier kinderen, de oudste zijn 21 en 17 en de jongsten nog maar 3 en 5. Ik wil niet over zes jaar moeten vaststellen dat ik de plezantste jaren van mijn tweede reeks kinderen gemist heb. Of mijn dochter zien afstuderen en trouwen, zonder dat ik echt tijd met haar heb doorgebracht. Want eerlijk, veel heb ik hen de afgelopen jaren niet gezien."

Daarbij komen nog twee andere elementen, zegt Van de Velde. "Mijn vrouw is districtsvoorzitter van Berchem. Dat maakt het heel erg druk in ons gezin, maar ook: willen we wel met twee afhankelijk blijven van de politiek? Bovendien ben ik begin dit jaar vijftig geworden. Bij het begin van een volgende legislatuur zou ik al 52 zijn. Als ik mijn carrière nog wil heroriënteren, dan moet ik het nu doen en niet pas nog eens zes jaar later."

In extra time 

In principe zit Van de Velde al in extra time, want volgens de afspraken was hij al dik anderhalf jaar geen schepen meer geweest. Bij het opmaken van het bestuursakkoord was immers beslist dat de schepen van ruimtelijke ordening halverwege de legislatuur zou overgaan van N-VA naar de kleine coalitiepartner Open Vld. Maar omdat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten haar partij in 2014 in de Vlaamse regering loodste - waar ze mathematisch overbodig zijn - moesten de liberalen als pasmunt dat halve schepenambt laten vallen. 

'De voorbije jaren heeft Rob hard gesleuteld aan een aantal belangrijke dossiers voor de stad die hij met glans heeft losgewrikt'
Antwerps burgemeester en N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever

Van de Velde starte zijn politieke loopbaan bij Lijst Dedecker en stapte in 2010 over naar N-VA. Hij zetelt voor die partij ook in de Kamer. Die termijn zal hij wellicht wel uit doen, zegt Van de Velde. Of hij zich in 2019 nog eens herverkiesbaar stelt voor het parlement, is nog geen uitgemaakte zaak.

Antwerps burgemeester en partijvoorzitter Bart De Wever bekijkt hoe het nu verder moet. "Ik begrijp dat hij een nieuwe uitdaging wil zoeken. De voorbije jaren heeft Rob hard gesleuteld aan een aantal belangrijke dossiers voor de stad die hij met glans heeft losgewrikt", zegt De Wever. "Ik denk aan de Handelsbeurs, Nieuw-Zuid, Montevideo, Eksterlaar, de visie op het Eilandje en het Noorderdokkenpark. We gaan de omstandigheden en de timing van zijn vertrek nu rustig intern bespreken."