Overleg met burgemeester, taart voor de politie

In de Limburgse gemeente Maasmechelen is er deze voormiddag overleg geweest tussen de burgemeester en zeven Turkse verenigingen. Later vandaag trakteren Turkse jongeren de politie van Beringen op taart. Alles in het teken van een "constructieve dialoog", na de rellen en demonstraties na de mislukte staatsgreep in Turkije.

De Turkse verenigingen willen in "constructieve dialoog treden om onlusten te vermijden". Als reactie op de mislukte staatsgreep vorige week in Turkije waren er rellen geweest in Beringen. In Maasmechelen kwamen Turkse Belgen op straat om te demonstreren.

De Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen (CD&V) ontving deze voormiddag een delegatie van zeven Turkse verenigingen. Er waren aparte vergaderingen, eerst met mensen die pro-Erdogan zijn, later met aanhangers van de in ballingschap levende Fethullah Gülen.

"Een constructief gesprek waarin ze hebben aangegeven dat ze, los van politieke overtuigingen, een hechte en verdraagzame gemeenschap vormen", zei de burgemeester achteraf. "In Maasmechelen zijn er dan ook geen incidenten geweest. Er zijn nummers uitgewisseld en afspraken gemaakt om nauw contact te houden voor elke actie die ondernomen wordt. Indien een vereniging of één van hun leden een actie op poten wil zetten, dan moet dat worden besproken of gepland. Momenteel zijn er geen plannen in die richting. Mensen die zich bedreigd voelen, kunnen dat rechtstreeks bij mij melden, zodat we kunnen bekijken hoe we daaraan tegemoet kunnen komen."

Taart voor de politie

De politie van Beringen krijgt later vandaag taart aangeboden van Turkse jongeren. "Na enkele onrustige dagen vorige week, is de rust volledig teruggekeerd", zegt burgemeester Maurice Webers (SP.A). "Er waren vorige week slechts enkele heethoofden die de nodige heibel veroorzaakten. Om dit aan te tonen en als daad van verzoening en uit respect voor onze samenleving, overhandigt een delegatie van Turkse jongeren vandaag taarten op het politiebureau in Beringen."

Ook provincieraadslid Ahmed Koc, die de afgelopen week zelf veel kritiek kreeg, bracht mee de taart naar de politie. "Ze hebben afgelopen weekend heel geduldig opgetreden tegen de relschoppers. Hoewel er met stenen werd gegooid, hebben ze alles in goede banen geleid. Ze hebben een escalatie van het geweld kunnen vermijden. Dit is een bedankje voor hun werk."

Meest gelezen