Open VLD wil dat ook interims kunnen werken op stakingsdagen

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert dient een wetsvoorstel in om de rechten van uitzendkrachten uit te breiden. Van zodra zij ergens drie maanden aan de slag zijn, moeten ze stemrecht krijgen bij de sociale verkiezingen. Daarnaast moet het, in geval van een staking, ook voor interims mogelijk worden om te werken als zij dat wensen. “Al is het niet de bedoeling om zo de staking te breken.”

hannes cattebeke

“In ons land zijn er 390.000 uitzendkrachten actief”, zegt volksvertegenwoordiger Egbert Lachaert (Open VLD), “maar zij kunnen niet op dezelfde rechten terugvallen als wie vast in dienst is.” Tot welke schrijnende situaties dat soms kan leiden, bleek enkele weken geleden uit een Pano-undercoverreportage bij het koerierbedrijf DHL. Honderden interims werkten daar maandenlang met dagcontracten en er waren ook problemen met hun loon en de gezondheid op het werk.

© BELGA

Om het statuut en de rechtspositie van de uitzendkrachten te versterken, dient Lachaert een wetsvoorstel in waarbij ook zij in de toekomst kunnen stemmen tijdens de sociale verkiezingen.

Om de vier jaar worden er in alle bedrijven met meer dan 50 werknemers verplicht verkiezingen gehouden voor het Comité voor Preventie en Bescherming. In bedrijven met meer dan honderd werknemers wordt ook een ondernemingsraad verkozen. Hoewel de uitzendkrachten meegeteld worden voor die aantallen, hebben ze zelf geen stemrecht. “Maar zij hebben evengoed recht op inspraak en vertegenwoordiging.” Zich zélf kandidaat stellen, zal voor de interims nog steeds niet kunnen. “Omdat het toch de bedoeling blijft dat een interimjob iets tijdelijks blijft”, zegt Lachaert. “Maar doordat ze kunnen stemmen, zullen ze hun problemen beter onder de aandacht kunnen brengen van de afgevaardigden. Iedereen die tijdens een periode van drie maanden minstens 45 dagen in het bedrijf heeft gewerkt, zal kunnen stemmen.” Lachaert wil dat zijn voorstel zeker van kracht is tegen de volgende sociale verkiezingen, in 2020.

Werken tijdens staking

Daarnaast heeft Lachaert ook een voorstel om interimkrachten die dat willen, toe te staan te werken tijdens stakingsdagen. Vandaag is dat verboden, omdat werkgevers anders massaal interims zouden kunnen inschakelen op dagen waarop veel vaste werknemers staken. “Dat verbod is logisch”, zegt Lachaert. “Het kan immers niet de bedoeling zijn om op die manier de staking te breken.” Maar volgens de liberaal bestaat naast het recht op staken ook een evenwaardig recht op werken. “Uitzendkrachten die al voor de stakingsaanzegging actief waren in de onderneming en willen werken op een dag dat er gestaakt wordt, kunnen dat niet binnen de huidige wetgeving.” Lachaert stelt daarom voor dat uitzendkrachten die tijdens de drie maanden voor de staking al minstens 45 dagen in het bedrijf gewerkt hebben, ook mogen werken tijdens een staking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen