© RR

Beloftevolle fotografen exposeren in Rivierenhof

Het magazine .tiff van het Antwerpse Fotomuseum (FOMU) heeft de voorbije vijf jaar vijftig beloftevolle fotografen uit eigen land in de kijker gezet. Het werk van die jonge talenten is tot en met oktober te bezichtigen in het Rivierenhof in Deurne, waar het museum een groepsexpo organiseert.

elien van wynsberghe

“Sinds 2012 selecteren we elk jaar tien jonge, Belgische fotografen die we presenteren in ons magazine .tiff. Want we krijgen jaarlijks tal van portfolio’s, blogs en websites toegestuurd van jong talent. Via deze weg kunnen we een aantal onder hen een extra duwtje in de rug geven”, zegt Isabelle Willems van het Fotomuseum.

“Dankzij de technologische evolutie is fotografie een bijzonder toegankelijke kunstvorm geworden. Toch is het duidelijk dat erkenning krijgen van het ­FOMU nog steeds zeer belangrijk is voor wie ambities heeft in de fotografie”, vult gedeputeerde van Cultuur Luk Lemmens (N-VA) aan.

In vijf jaar tijd groeide het magazine .tiff uit tot een bruisend platform. “Een aantal van de fotografen die we doorheen die jaren in de kijker hebben gezet, is intussen internationaal doorgebroken”, zegt Willems.

Om het vijfjarige bestaan van het magazine te vieren, organiseert het FOMU een groepstentoonstelling van de vijftig fotografen die het tot nu toe uitlichtte in het magazine. De expo loopt nog tot en met oktober in het provinciaal groendomein Rivierenhof.

Zelfvertrouwen

Een van de fotografen wiens werk er wordt tentoongesteld is Antwerpenaar Dries Segers (27). “Ik werd in 2015 geselecteerd voor .tiff, toen ik net een boek had uitgebracht in samenwerking met cultuurhuis De Warande in Turnhout. Het was fijn dat mijn werk op die manier opnieuw verspreid werd. Want dankzij .tiff komen je foto’s ineens op een aantal bureaus van musea, galeries, curatoren en schrijvers terecht. Dat opent nog steeds deuren. Het is best moeilijk om een selectie te maken in een wereld waarin fotografie zo sterk aanwezig is. Het feit dat ik destijds gekozen werd, heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Het fantastische is bovendien dat je over de jaren heen tot een groep van uitgekozen fotografen begint te behoren. Wat ons allemaal verbindt, is het feit dat we hard werken om ons hoofd boven water te houden.”

Internationaal doorgebroken

Ook de Antwerpse fotografe Sanne De Wilde (30), die internationaal furore maakt, werd enkele jaren geleden door .tiff opgepikt. “Het is de verantwoordelijkheid van het Fotomuseum om jonge Belgische fotografen een platform te geven. Al is het moeilijk aan te geven tot waar het effect van die selectie reikt. Voor mij is het voornaamste dat het me in contact heeft gebracht met andere Belgische fotografen waarvan ik voordien nog niet gehoord had, ook fotografen van over de taalgrens. Dat ze nu in Antwerpen een expo organiseren van ons werk vind ik leuk. Want op dit ogenblik werk en exposeer ik vooral in het buitenland. Het is tof dat de krachten in mijn thuisstad gebundeld worden.”

www.fotomuseum.be