© Serge Minten

KAART. Zo goed is de waterkwaliteit van de Limburgse zwemvijvers

Het zwemwater in tien van de elf zwemvijvers in Limburg scoort “uitstekend”. Enkel dat van Goolderheide in Bocholt behaalt niet de maximumscore Dat is de conclusie van een onderzoek van de Europese Commissie naar de kwaliteit van het zwemwater in Vlaanderen in 2015, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

fivr, belga

Het rapport van de Limburgse zwemvijvers vindt u in onderstaande interactieve kaart:

Volgens de VMM is de kwaliteit van het zwemwater in Vlaanderen nog nooit zo hoog geweest. Uit wateranalyses van de laatste vier jaar blijkt immers dat in 73 (83,9 procent) van de geteste zwemzones het water van “uitstekende” kwaliteit is, 12 (13,8 procent) zwemwateren die onder de loep werden genomen, scoren “goed”.

Hoewel het zwemwater dus nog nooit van zo’n hoge kwaliteit was in Vlaanderen, is er voor het eerst ook een plek opgedoken met een slechte zwemwaterkwaliteit. “Het gaat om de Langerei in Brugge. Daar zijn nog verschillende overstorten actief, waardoor na hevige regenbuien ongezuiverd afvalwater in de waterloop terechtkomt”, stelt de VMM. In de Goolderheide in Bocholt is de waterkwaliteit aanvaardbaar.

De kwaliteit van het zwemwater in de 42 badzones varieerde van uitstekend (32 zones) tot goed (10 zones).

Zwemadvies

Omdat tijdelijke verontreinigingen niet uit te sluiten zijn, zal de VMM samen met het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid van half mei tot half september de waterkwaliteit blijven controleren. “Wanneer de waterkwaliteit plots vermindert, wordt het zwemadvies bijgesteld en is tijdelijk een zwemverbod mogelijk.”

Om de actuele waterkwaliteit te kennen, kan je terecht op www.kwaliteitzwemwater.be .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer