Bekend ‘babyfabriekje’ breekt record: 19 geboortes in 18 uur

© *

© dvh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het leukste record van het jaar: op maandag 22 mei zijn in het verloskwartier van AZ Sint-Lucas ­negentien kindjes geboren. Het ziekenhuis heeft een reputatie hoog te houden: in het ‘babyfabriekje’ worden elk jaar ongeveer 2.500 baby’s op de wereld gezet. Maar 19 op één dag? Dat hadden de gynaecologen en vroedvrouwen nog niet meegemaakt.

Anne Dehoucke en Tuly Salumu, Foto’s David Van Hecke

“Gemiddeld hebben we op één dag zeven à acht bevallingen”, zegt hoofdvroedvrouw Anne Van den Berghe. “Negentien, dat heb ik in mijn dertig jaar nog nooit meegemaakt. Toch is het niet chaotisch verlopen. De bevallingen waren mooi verspreid over de dag en ze verliepen heel vlot.”

Slechts vier van de negentien bevallingen waren op voorhand gepland. Uiteindelijk kwam één jongetje ter wereld via een keizersnede. “Misschien is het door het warme weer?” zegt Van den Berghe lachend.

Alle baby’s werden geboren tussen 6.10 en 23.50 uur. “Efficiëntie is op zo’n moment heel belangrijk. Gelukkig begrijpen de ouders het als we niet veel tijd hebben voor een praatje.”

De meeste mama’s hadden van de drukte niet veel last. Hun ­eigen pasgeboren spruit blijft de focus van alle aandacht. “Deze nacht hoorde ik wel veel baby’s wenen,” getuigt kersverse moeder Enise Ozdemir, “maar Gizem bleef heel rustig.”

Debbie Dult, een vroedvrouw die ook op 22 mei van een zoontje beviel, zat wel in met haar collega’s. “Ik wist dat het druk was en voelde me bijna schuldig dat net die dag mijn water brak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen