Het moment is daar en het wachten is (bijna) voorbij. Windows 10 is klaar voor de consument. Maar hoe krijg je het besturingssysteem van Microsoft snel en vlekkeloos op je systeem?

Microsoft kiest voor een gefaseerde uitrol, waardoor het kan zijn dat je een weekje of langer moet wachten voor je Windows 10 ook daadwerkelijk op je pc kan installeren. Je kan echter al wel een hoop voorwerk doen.

Gratis upgrade

Heb je een computer met Windows 7 of Windows 8.1? Dan is Windows 10 gratis, en updaten een kwestie van een paar klikken. Doe het alleen wel binnen een jaar van nu, anders wordt het betalen.

Als het goed is, heb je rechts onderin in je taakbalk een klein Windows-icoontje staan. Zo niet, dan ben je aangewezen op deze  instructies om het tevoorschijn te toveren. Klik je op het icoontje, dan opent het venster om Windows 10 te downloaden. Vul daar, als je dat nog niet gedaan had, je e-mailadres in en wacht geduldig.

Zoals hierboven vermeld is de kans behoorlijk groot dat je niet direct Windows 10 kan installeren en downloaden. Het wordt langzaam uitgerold om eventuele bugs snel te kunnen repareren, dus wees niet te gretig. Is het zover? Dan verschijnt er een pop-up die je vertelt dat het zover is. En dan volgt de rest vanzelf.

Komt het je tot en met hier allemaal niet heel bekend voor? Denk je, welk icoon in de taakbalk? Dan is het waarschijnlijk dat je huidige systeem niet helemaal up-to-date is. Voor Windows 7-gebruikers: zorg dat je bij bent met updates tot Service Pack 1. Klik op start en typ ‘Windows update’ in de zoekbalk. Voor Windows 8 gebruikers: Zorg dat je geüpdatet bent naar Windows 8.1. Via de Windows Store wordt de update aangeboden.

Heb je nu de laatste versie van Windows 7 of 8? Dan moet het icoontje rechtsonder verschenen zijn.

Draai je nog Windows Vista of XP, dan zal je het icoon nooit te zien krijgen. Je hebt dan immers geen recht op een gratis upgrade. De enige oplossing die je dan hebt is betalen voor Windows 10. De Home-editie kost 119 dollar en de Pro-versie heb je voor 199 dollar. Let er wel op dat je systeem voldoet aan de minimale systeemvereisten. Meer informatie daarover, lees je in dit artikel.

Windows RT

Heb je Windows RT, dan zit je vast op een overleden OS. Deze worden niet geüpdatet naar Windows 10. Microsoft heeft wel een kleinere update aangekondigd voor september, maar wat deze precies inhoudt is nog niet bekend.

Installeren

Eenmaal de update op jouw systeem is gedownload, is het tijd voor de installatie. De eerste stap is er eentje voor de zekerheid: maak een back-up. Zorg ervoor dat al je belangrijke bestanden ook extern opgeslagen zijn (in de cloud of op een externe schijf). Waarschijnlijk blijkt dit achteraf niet nodig, maar mocht er onverhoopt iets verkeerd gaan, ben je blij dat je het hebt gedaan.

Wanneer Windows 10 begint met installeren, ben je al bijna aan het eind. Afhankelijk van je systeem duurt dit tussen de 20 minuten en een uur. Meer dan een paar keer op ‘Volgende’ klikken is er eigenlijk niet bij.

Ergens in dit proces zal Windows vragen om een aantal instellingen te configureren in de zogenaamde ‘express settings’. Wij raden aan dat je die even handmatig doet. Het duurt maar een paar minuten langer, maar hier krijg je de kans om zaken te wijzigen zoals privacy-instellingen over je locatie, advertenties, browser-instellingen, en of je computer automatisch verbinding moet maken met hotspots.

Daarna is het gelukt. Draai voor de zekerheid nog een keer Windows Update om er zeker van te zijn dat je niks hebt gemist. Vanaf nu ben je de trotse gebruiker van Windows 10.