Begeleiders schuldig aan verdrinking 4-jarige jongen in De Nekker

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft twee begeleiders van vzw Elegast schuldig bevonden aan de verdrinking van een 4-jarig jongetje in de zwemvijver van het provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Volgens rechter waren de twee begeleiders niet goed voorbereid en hielden ze onvoldoende toezicht. Ze krijgen elk zes maanden met uitstel en een boete. Twee redders van het domein en de directeur van De Nekker werden vrijgesproken.

Op 22 april 2011 bezochten acht kinderen tussen 2,5 en 16 jaar met de vzw Elegast, een vzw die geplaatste kinderen opvangt, het provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Ze installeerden zich met twee begeleiders aan de kleine zwemvijver.

Toen de begeleiders de groep bij elkaar riepen in de late namiddag, merkten ze dat het 4-jarige slachtoffer ontbrak. Pas een kwartier later werden de redders hiervan op de hoogte gebracht en werd de brandweer gewaarschuwd.

Het was pas toen de brandweer een menselijke ketting vormde in het water, dat de jongen levenloos werd aangetroffen in het diepe gedeelte van de vijver. Hij kon nog gereanimeerd worden maar overleed de nacht nadien.

Voor het openbaar ministerie ligt de verantwoordelijkheid bij de begeleiders, die onvoorbereid naar het domein kwamen en onoplettend waren. Ze hadden geen zwembandjes mee, hadden niet gecontroleerd welke kinderen konden zwemmen en hadden de kinderen niet altijd in het oog.

Ook domein De Nekker werd vervolgd omdat de hellingsgraad van de vijver plots te groot wordt waardoor kinderen zich plots in te diep water bevinden. De directeur van De Nekker had volgens het parket dan weer meer redders moeten inzetten. De rechtbank meent dat De Nekker voldeed aan de wettelijke vereisten, maar dat de constellatie van de vijver eens moet herbekeken worden.

Meest gelezen