Waarom Teodorczyk wellicht niet bij Anderlecht blijft

© Photonews

Anderlecht calculeert het vertrek van drie toppers in. Tielemans is al naar Monaco, Kara kreeg beloftes, en ook Lukasz Teodorczyk (25) staat op de vertrekkerslijst. Bij het lichten van zijn aankoopoptie bij Dynamo Kiev moest RSCA de topschutter een recordsalaris bieden – rond de 2 miljoen bruto per jaar – waardoor hij nu (te) sterk doorweegt op het budget. Biedt China een uitweg? Jürgen Geril

Jürgen Geril

Anderlecht bouwde de laatste jaren zijn loonmassa af. Toppers als Defour, Proto en Suarez vertrokken en nu is ook Tielemans (1,1 miljoen bruto per jaar) weg en levert Deschacht in. Maar op 19 maart moest paars-wit een ongeziene inspanning doen om huurling Lukasz Teodorczyk te kunnen houden.

2 miljoen bruto

De Brusselaars lichtten toen met plezier zijn aankoopoptie van 4,5 miljoen bij Dynamo Kiev, maar het had hen maanden gekost om een persoonlijk akkoord te vinden met de topschutter. Teo had in Oekraïne al een riant salaris waarop niet te veel beknibbeld mocht worden, en tekende uiteindelijk bij RSCA tot 2020 met een brutoloon van rond de 2 miljoen euro per jaar. In drie jaar tijd zal hij Anderlecht – volgens diverse bronnen – dus meer dan 6 miljoen aan salaris kosten.

Daarmee is Teodorczyk de best betaalde speler ooit bij Anderlecht. Defour, Jovanovic, Mbokani... hadden ook allemaal een hoog brutoloon, maar niemand kreeg 2 miljoen euro. Het paars-witte bestuur telt bovendien niet meer graag zulke bedragen neer, maar bij Teo konden ze niet anders. Zo niet was hij als doelpuntenmachine teruggekeerd naar zijn moederclub en kon Dynamo Kiev hem voor miljoenen verkopen.

Dat liet Anderlecht niet gebeuren. Zeker niet omdat ze bij het lichten van Teo’s aankoopoptie sowieso uitgingen van een transferprijs van 15 à 20 miljoen euro. In zijn eerste zeven maanden had de Pool immers 28 keer gescoord in alle competities samen, waardoor hij interesse genoot van talrijke clubs uit de grootste competities: daarbij Everton, West Ham, AC Milan...

Helaas viel zijn doelpuntenproductie na Nieuwjaar stil: de Pool moest op een bepaald moment 834 minuten wachten op een goal. De belangstelling nam wat af, zeker toen hij het ook moeilijk had in de Europa League tegen Man United. Teodorczyk scoorde gelukkig nog twee titelgoals tegen Charleroi, maar of hij nog echt de gewilde 15 à 20 miljoen euro waard is...

En dus zit Anderlecht nu met een grootverdiener die weegt op het budget. Natuurlijk zegt de club niet dat publiekslieveling Teo te koop staat en door het behalen van de Champions League is er wel wat financiële ruimte, maar zijn recordsalaris heeft een beperkte houdbaarheidsdatum.

Daarom ook dat Herman Van Holsbeeck hem al op de Chinese markt plaatste. Een bod is er nog niet, maar de link met China is handig, want daar zijn er clubs die zowel Teo’s transferprijs als loon kunnen betalen. Dat bewezen de Chinezen door vorig jaar aan te kloppen met 15 miljoen euro voor Okaka en 3,5 miljoen jaarloon. Die deal werd toen verknoeid door de Italiaanse spits zelf.

Vraag is of Teodorczyk zelf China wel ziet zitten? Zijn makelaar Marcin Kubacki laat alvast alle deuren open. “Alles hangt af van de club en de voorwaarden”, zegt hij. “Ik heb nog geen zicht op Teo’s toekomst, maar of zijn recordsalaris een probleem zou zijn voor Anderlecht? Vergeet vooral niet dat Lukasz met al zijn goals voor de titel en de kwalificatie voor de Champions League zorgde. Dat levert de club toch minstens 25 miljoen euro op, niet?”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen