Nog één verdachte op de vlucht

Younes Abouyaaqoub (22) is nog steeds op de vlucht. © RR

Er komt steeds meer duidelijkheid over de terreurcel die de aanslag in Catalonië heeft gepleegd. Het zou gaan om twaalf personen: vijf terroristen zijn donderdagnacht doodgeschoten tijdens de aanslag in Cambrils, vier anderen zijn gearresteerd en één verdachte zou nog op de vlucht zijn. Twee anderen lagen vermoedelijk onder het puin in Alcanar, waar woensdag een explosie plaatsvond. Een overzicht.

jdb
Naar wie is de politie nog op zoek?
De politie houdt momenteel nog een klopjacht op de twintigjarige Younes Abouyaaqoub (22), een jonge Marokkaan die al een tijdje in Ripoll woont. Zijn foto is intussen internationaal verspreid. Eerder ging het bericht de ronde dat Abouyaaqoub één van de doodgeschoten terroristen in Cambrils was. Maar dat werd vrijdagavond dus tegengesproken.
De speurders gaan er ook steeds meer vanuit dat Abouyaqoub achter het stuur van de bestelwagen zat die op de Ramblas inreed op voetgangers. Eerder werd nog aangenomen dat dat de 17-jarige Moussa O. was, maar die hypothese lijkt steeds minder waarschijnlijk.
Volgens Spaanse media zoekt de politie hem vooral in de buurt van Girona, elders wordt dan weer gezegd dat hij met een witte Renault Kangoo naar Frankrijk zou zijn gevlucht.
'Niemand kan zich voorstellen dat hij tot zoiets in staat is', getuigt een meisje uit Ripoll die op dezelfde school dan Younes zat. 'Hij was een erg verlegen jongen die vrijwel nooit aandacht zocht. Een stille jongen die nog nooit in de problemen was gekomen.'

© rr

Wie is er gearresteerd?

© rr

De speurders hebben de voorbije 24 uur in totaal vier personen opgepakt die mogelijk een verband houden met de aanslagen in Barcelona in Cambrils. Over de gearresteerden raken stilaan meer details bekend. Volgens Spaanse media zijn ze allemaal tussen de 17 en 27 jaar oud . Twee van hen werden opgepakt in het Catalaanse stadje Ripoll.
Een van de gearresteerde verdachten is Driss O.. Hij werd aangehouden in het noordelijke Catalaanse stadje Ripoll. Volgens verschillende media was het zijn jongere broer Moussa die donderdag aan het stuur van de bestelwagen zat, maar daarover bestaat geen uitsluitsel.
Een tweede verdachte is geïdentificeerd als Mohamed H. (21), een jongeman met Marokkaanse nationaliteit. Of hij het zwaargewonde slachtoffer was van het ontplofte huis in Alcanar, is niet duidelijk.
Geen van de vier opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils stond bij de autoriteiten gekend voor banden met terroristische organisaties. Dat heeft de Catalaanse politie vrijdag verklaard op een persconferentie. Volgens commissaris Josep Lluis Trapero werden de aanslagen van donderdag 'al enige tijd voorbereid vanuit Alcanar'.
Wie is er overleden?
Vier van de vijf terroristen die donderdagnacht toesloegen in Cambrils werden neergeschoten door één agent nadat hun wagen gecrasht was. De vijfde dader kon ontkomen, maar werd in de buurt uitgeschakeld door een andere agent. Het gaat om Moussa O., El Houssaine A., de broers Omar en Mohamed H. en Said A. De vijf jongeren zijn van Marokkaanse afkomst en zijn respectievelijk 17, 19, 21, 24 en 19 jaar oud.
Moussa O. liet twee jaar geleden nog een opmerkelijke tekst na op Kiwi, een vraag - en antwoordforum. Op de vraag 'Wat zou jij doen op je eerste dag als koning van de wereld', antwoordde hij 'Alle ongelovigen doden en enkel de moslims sparen die onze religie volgen'. Toen hem gevraagd werd in welk land hij nooit wou leven, antwoordde hij 'Vaticaanstad'.