Strijd tegen ISIS: “Duits leger overweegt terugtrekking uit Turkije”

© AP

Het Duitse leger bereidt de terugtrekking van zijn troepen en materieel uit de luchtmachtbasis van Incirlik in het zuidoosten van Turkije voor. Dat bericht het Duitse magazine Der Spiegel donderdag.

gjs

Duitsland stuurde vorig jaar 250 soldaten, Tornado-gevechtsvliegtuigen en tankvliegtuigen naar Incirlik om de internationale coalitie tegen Islamitische Staat te versterken. Maar de diplomatieke spanningen tussen Berlijn en Ankara zouden de Duitsers tot een koerswijziging aanzetten. Zo valt het Duitse parlementsleden zwaar dat Turkije hen een bezoek aan de basis weigerde.

“We kunnen het mandaat niet verlengen als we onze soldaten niet kunnen bezoeken”, zo zei het sociaaldemocratische parlementslid Rainer Arnold aan Der Spiegel. De partij van Arnold maakt deel uit van de meerderheid van bondskanselier Angela Merkel. Het parlement moet een verlenging van de missie in Turkije goedkeuren. Het huidige mandaat verstrijkt in december.

Der Spiegel citeert militaire bronnen die melden dat de Bundeswehr momenteel bekijkt of Jordanië en Cyprus gebruikt kunnen worden als alternatieve uitvalsbasissen voor de Duitse troepen. Officiële bronnen willen voorlopig niet bevestigen dat een verhuis effectief wordt voorbereid. “We zouden onze missie ter ondersteuning van de coalitie willen voortzetten vanuit Turkije, maar er zijn alternatieven”, zo luidde de commentaar van een woordvoerder van Defensie.

Tussen Turkije en Duitsland gaat het al een tijdje moeilijk. Zo zit het de Turken hoog dat het Duitse parlement de Armeense genocide heeft erkend en dat president Recep Tayyip Erdogan zijn aanhang in Duitsland niet mocht toespreken via een videoboodschap. Daarbovenop komt ook nog de onzekerheid over de opheffing van de visumplicht voor Turken en over het vluchtelingenakkoord met Turkije.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen