Vlaanderen dumpt schoonmaakbedrijf: “Zieke poetsers moesten 100 euro betalen”

© Lisa Van Damme; LVD

De Vlaamse overheid heeft de samenwerking stopgezet met een poetsfirma die de arbeidswetgeving met de voeten trad. Dat antwoordde minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans dinsdag in het parlement op een vraag van Kurt De Loor (sp.a).

Om afwezigheden bij het eigen personeel op te vangen doet de Vlaamse overheid geregeld een beroep op externe schoonmaakbedrijven. Uit een verslag van de arbeidsinspectie blijkt dat de firma Orisma, die het administratief centrum in Gent poetste, het niet zo nauw nam met de regels. Medewerkers bleken zonder werkvergunning of zelfs zonder identiteitsbewijs aan de slag. “Werknemers zouden zelfs 100 euro hebben moeten betalen als ze door ziekte moesten thuisblijven”, zegt De Loor.

Homans verzekerde dinsdag dat het contract met het bedrijf al in mei, onmiddellijk na het belastende rapport, werd stopgezet. Tegelijk werden strengere clausules ingevoerd, die meer garantie bieden op een correcte naleving van de sociale wetgeving. “We hebben ook de interne procedures aangescherpt, zodat meer en betere controle op het vlak van sociale fraude ingebouwd is bij schoonmaakopdrachten die zijn uitbesteed”, aldus de minister.

De Loor vindt het naar eigen zeggen onverantwoord dat Vlaanderen in zee gaat met bedrijven die de rechten van het personeel niet waarborgen en zich niet aan de wetgeving houden. Hij wil dat er voortaan minder wordt uitbesteed. “Want de besparingsdrift van deze Vlaamse regering is een vicieuze cirkel. Steeds minder personeelsleden, steeds meer uitbesteden, steeds minder kwaliteit. En dat terwijl het uitbesteden van taken op termijn veelal duurder is, begrijpe wie begrijpen kan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen