© BELGA

Zakenman Tony Gram vrijgesproken voor gesjoemel met facturen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zakenman Tony Gram (74) vrijgesproken voor het vermoedelijke sjoemelen met facturen bij een renovatieproject in Elsene. Zijn bouwbedrijf zou meer hebben aangerekend dan de werken gekost hadden, maar de rechtbank vond dat niet bewezen.

DB Invest, het vastgoedbedrijf van het failliete Think Media van Maurice De Velder, wilde destijds een oude elektriciteitscentrale aan de Voltastraat in Elsene renoveren om er wooneenheden van te maken. Gram had economische belangen in zowel DB Invest als in het bouwbedrijf dat de werken ging uitvoeren.

Think Media diende na afloop klacht in omdat uit een kattebelletje van de architect zou blijken dat er gesjoemeld werd met de facturen. Volgens het openbaar ministerie werd er tussen 2004 en 2007 3,34 miljoen euro gefactureerd, terwijl uit deskundigenonderzoek blijkt dat de werken maar 1,72 miljoen euro hadden gekost.

De deskundige beschikte echter niet over alle gedetailleerde plannen, meetstaten, bestekken en werfverslagen van de renovatiewerken. Een cd-rom met documenten van de architect was immers onleesbaar. De expert had daarom zelf hier en daar een raming moeten maken van de kostprijs van de gebruikte materialen en de werkuren.

Gram ontkende dat hij gesjoemeld had. De restauratie was volgens hem duurder uitgevallen door veranderde eisen en materialen. Bijkomende stukken maakten verdachte factuurbedragen verantwoord of deden minstens twijfel rijzen of er wel sprake was van opzettelijke fraude. De rechtbank vond het bijgevolg niet bewezen dat er gesjoemeld werd. Zowel Tony Gram, als DB Invest en het bouwbedrijf werden vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER