Obama verzekert: "Geen Amerikaanse grondtroepen tegen IS"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft verzekerd dat er geen Amerikaanse grondtroepen zullen worden ingezet tegen de terroristen van Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarmee lijkt de Amerikaanse president de stafchef van het Amerikaanse leger terug te fluiten. Die verklaarde gisteren nog dat grondtroepen een optie zijn.

Obama benadrukte dat de Amerikaanse focus ligt op luchtaanvallen tegen de IS-stellingen in het noorden van Irak. De troepen die al aanwezig zijn in Irak, zullen in geen geval ingezet worden om te vechten.

"Als jullie opperbevelhebber zal ik jullie en de rest van ons leger niet opnieuw een grondoorlog laten uitvoeren op Iraakse bodem", zei de Amerikaanse president tijdens een bezoek aan de MacDill luchtmachtbasis in Tampa, Florida.

Daarmee lijkt Obama het Amerikaanse volk en zijn leger gerust te willen stellen, na de uitspraken van de stafchef van het leger gisteren die een grondoffensief tegen IS niet leek uit te sluiten.

Het tweede luik van de strijd tegen IS - naast de luchtbombardementen - is het vormen van een internationale coalitie. Volgens Obama hebben al meer dan 40 landen beloofd mee te zullen vechten tegen IS.

Syrië

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in Washington heeft het voorstel van president Obama goedgekeurd om de "gematigde oppositie" in Syrië te trainen en te bewapenen.

Op die manier willen de Amerikanen IS in Syrië bestrijden zonder het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen. Het voorstel moet wel nog groen licht krijgen van de senaat.

Meest gelezen