Microsoft waarschuwt voor oplichters aan de telefoon

© shutterstock

Softwaregigant Microsoft zegt haar gebruikers waakzaam te zijn: er zijn oplichters aan het werk die mensen thuis opbellen met de melding dat er problemen zijn met hun computer. Op die manier proberen ze schadelijke software op de computers van de slachtoffers te installeren.

lbo

De oplichters proberen de mensen die ze bellen zo ver te krijgen dat ze hun computer opstarten. Van zodra dat is gebeurd, installeren ze malware, waarna ze de slachtoffers geld vragen om die malware weer van de computer te verwijderen.

De oplichters spreken Engels en opereren vanuit Azië, maar ze gebruiken een Amerikaans telefoonnummer.

‘De mensen worden opgebeld, vaak door iemand die Engelstalig is’, legt Kathleen De Waele van Microsoft uit aan vrt-radionieuws. ‘Er wordt hen gevraagd of ze Engels spreken. Je hoort duidelijk een Indiaas accent. Er wordt dan gevraagd om de PC op te starten en dan gaan ze samen met u een aantal stappen doornemen. Intussen wordt er malware op de PC geïnstalleerd. Dan waarschuwen ze dat er iets gaande is met de PC en dat ze daarbij gaan helpen.’ Dat laatste moet dan uiteraard worden betaald.

Microsoft beklemtoont dat het nooit zelf naar gebruikers zal telefoneren. Het bedrijf raadt aan om de telefoon meteen neer te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen