© FRederik BEyens

“Met stoere politie krijg je uitwassen”

Sommige leden van de Antwerpse politie staan ter discussie na enkele incidenten waarbij hen buitensporig geweld wordt verweten. “Het gevolg van een te enge visie op het veiligheidsbeleid”, zegt Tom Meeuws, voormalig bestuursdirecteur Integrale Veiligheid in Antwerpen.

Sacha Van Wiele

“Als de politie het integraal veiligheidsbeleid in haar eentje vorm geeft, dan leidt dat tot de ver-sheriff-ing van ons veiligheidsbeleid. Dat uit zich nu al bij de politie in een cocktail van verwaandheid, domme taakreductie en potentiële machtsoverschrijding, die op geen enkele manier strookt met de principes van een rechtsstaat”, zegt Tom Meeuws.

Die enge visie op veiligheid ligt volgens hem mogelijk mee aan de basis van een reeks recente incidenten waarbij Antwerpse agenten zeer driest te werk gingen. Zo werd vorige week Studio Brussel-dj Faisal Chatar hardhandig tegen de grond gelegd in het Sportpaleis en viel de politie met veel machtsvertoon binnen in café Kiebooms op het De Coninckplein, omdat het akoestisch jazz-groepje voor lawaaihinder zorgde. Een muzikant kreeg daarbij schoppen tegen de benen omdat hij zijn saxofoon niet wou afgeven.

Meeuws wil zich niet uitspreken over deze dossiers. “Maar als je alleen inzet op stoere politie, dan krijg je dit soort uitwassen”, zegt hij.

In 2004 werd Meeuws aangesteld om in Antwerpen een integraal veiligheidsbeleid uit te bouwen. Met Dirk Grootjans (Open Vld) had de stad toen voor het eerst een schepen van Integrale Veiligheid.

Opgepakte saxofonist reageert: “Antwerpen is fascistisch”

Tijdens de politie-inval in café Kiebooms op het Antwerpse De Coninckplein werden vrijdagavond de instrumenten van de aanwezige artiesten bruusk in beslag genomen. Selim Miles Boudrâa, de Franstalige saxofonist die zijn muziekinstrument weigerde te overhandigen en hierdoor een nachtje in de cel verbleef, heeft intussen zijn versie van de feiten verteld op Facebook aan de hand van een video. “De politie steekt muzikanten in de cel”, zegt Boudrâa.

Het live-concert van Boudrâa en zijn medemuzikanten werd vrijdagavond rond 23.00 uur opgeschrikt toen acht agenten binnenvielen in café Kiebooms. De instrumenten werden in beslag genomen. Eén artiest weigerde zijn instrument af te geven en werd uit de zaak gesleurd en hardhandig aangepakt. Dat is althans de versie van de betrokkenen, de politie heeft zich nog niet uitgesproken over de feiten. Nadien werd de man in de boeien geslagen en in een combi geplaatst.

Handboeien

De saxofonist in kwestie, Selim Miles Boudrâa, heeft een video van zijn tijd in het politievoertuig gedeeld op Facebook. Daarin is hij niet mals voor de agenten. “Ik heb handboeien aan, kijk maar”, steekt Boudrâa van wal. “Het is maar om te zeggen dat Antwerpen een fascistische stad is. De politie pakt instrumenten af en steekt de muzikanten in de cel. Maak u echter niet ongerust, het gaat goed met mij. Als de politie ook maar iets doet met mijn saxofoon, zullen ze het dubbel en dik kunnen betalen.”

Boudrâa moest vrijdagnacht enkele uren in de cel verblijven. De volgende ochtend mocht hij zijn instrument ophalen.

Bekend Antwerps café klaagt “flagrant geval van politiebrutaliteit” aan

© FRBE

© WAS

© Thomas Goorden

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In het bekende café Kiebooms (ook wel bekend als café Olympia) op het De Coninckplein in Antwerpen heeft zich vrijdagavond volgens betrokkenen “een flagrant geval van politiebrutaliteit” voorgedaan. Ze klagen de feiten aan op Facebook.

Op de Facebookpagina van café Kiebooms wordt bondig verslag gedaan over de feiten die er zich afgelopen vrijdag zouden hebben afgespeeld. “Rond 23u kwam de milieupolitie het wekelijkse jazzoptreden stilleggen, om onduidelijke redenen”, zo staat er te lezen. “De politie bleek bezig te zijn met geluidsmetingen in de woning van de buur die tussen de cafés Kiebooms en The Beautiful Planet in woont, voor de installatie van een geluidsbegrenzer in The Beautiful Planet (dus NIET uit Kiebooms).”

“Toen ze niet alleen geluid opvingen van The Beautiful Planet maar ook van de zijde van Kiebooms, besloot de politie in Kiebooms binnen te vallen (4 agenten in burger én 4 in uniform), om onmiddellijk alle materiaal van de muzikanten in beslag te nemen”, zo gaat het verder. “Daarmee lapte de politie dus zélf het convenant tussen Kiebooms en de buur aan z’n laars, zonder dat er zelfs sprake was van een klacht van de buur in kwestie.”

In Café Kiebooms werd met grote verbazing gereageerd op de “imponerende machtsontplooiing”. De agenten beslisten volgens de betrokken om de instrumenten in beslag te nemen, waarop er een discussie tussen de politie, cafébaas Victor, de muzikanten en de aanwezige klanten ontstond. “De agressie van de agenten werd unaniem veroordeeld”, schrijft Koen Raeymakers op Facebook.

Nachtlawaai

Een van de betrokken muzikanten die weigerde zijn instrument af te geven werd door de agenten de zaak uitgeduwd. “Toen hij zich bleef vastklampen aan zijn instrument werd de jongeman in elkaar geslagen door vier à vijf politieagenten: ze stampten hem op de benen tot hij door de knieën ging. Eenmaal hij op de grond lag, werd hij in de boeien geslagen en in een politiecombi geladen.”

Over de arrestatie vond politiewoordvoerster Veerle De Vries tijdens het weekend geen informatie terug. “Ik kan wel bevestigen dat we vaststellingen hebben gedaan van nachtlawaai en geluidsoverlast”, zegt ze. “Daarom zijn we overgegaan tot een bestuurlijke inbeslagname van de instrumenten. De eigenaars konden die zaterdagochtend vanaf 7u komen ophalen. Als er fouten gemaakt zijn tijdens de interventie dan zal dat onderzocht worden. Na een klacht kunnen het Comité P of onze dienst Intern Toezicht een onderzoek starten.”

Ombudsvrouw

Een klacht zal er naar alle waarschijnlijkheid wel komen. “Wij gaan morgen naar de ombudsvrouw om het probleem aan te kaarten”, zegt Vic Mees, uitbater van café Kiebooms. “We hebben het gevoel dat het hier om een groter probleem gaat dan enkel het incident van vrijdagavond.”

Op de sociale media regent het steunbetuigingen aan het café en de betrokkenen. Onder meer deze tekening wordt veel gedeeld.

Lees maandag het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Stad

De Wever weerlegt kritiek op “agressieve” politie

© Photo News

© photo news

© JVDP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat maandag via zijn woordvoerder weten dat hij het betreurt dat “de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen”, in een reactie op de kritiek die Groen en sp.a eerder op de dag uitten op enkele incidenten waarbij de Antwerpse lokale politie volgens betrokkenen veel te hardhandig zou hebben opgetreden. Groen vroeg nultolerantie voor elk geval van onnodige agressie en van racisme bij de Antwerpse politie.

In café Kiebooms zijn ze nog steeds aan het bekomen van de feiten die zich vrijdagavond afspeelden . Daar vielen rond 23 uur acht agenten binnen tijdens een live-concert. De instrumenten van de muzikanten werden bruusk in beslag genomen en een van de artiesten werd de zaak uit gesleurd en buiten hardhandig aangepakt. Zo luidt althans de versie van de betrokkenen. De politie zelf houdt zich voorlopig op de vlakte over wat er zich afspeelde.

Op de sociale media wordt intussen moord en brand geschreeuwd over “het zoveelste geval van hardhandig politieoptreden onder het beleid van Bart De Wever”. Groen is nu de eerste partij die ook klaagt over “onnodige agressie” bij de Antwerpse politie.

“De voorbije week kwamen er verschillende meldingen binnen van onnodige agressie bij de politie”, zegt Groen-fractieleider Wouter Van Besien. Hij wijst op de agressieve huiszoeking bij een familie in de Seefhoek, de aanhouding van de Studio Brussel-DJ Faisal Chatar in het Sportpaleis en ten slotte de inbeslagname van instrumenten in Café Kiebooms.

Groen wil over de zaken zelf geen inhoudelijke uitspraken doen. “Deze zaken moeten één voor één onderzocht worden en de juiste conclusies krijgen”, zegt Van Besien. “Maar meer algemeen is het duidelijk dat er in het Antwerpse korps veel te veel tolerantie heerst voor geweld, brutaliteit en trouwens ook (dat is al lang geweten) voor racisme door politiemensen. En dat is onaanvaardbaar.”

Tuchtstraffen

“Het is aan de burgemeester en de korpsleiding om duidelijk paal en perk te stellen aan de cultuur van agressie”, stelt Van Besien. “Er moet nultolerantie komen voor elk geval van onnodige agressie en van racisme van de Antwerpse politie. Politiemensen moeten weten dat er sowieso tuchtstraffen op volgen. En klokkenluiders binnen het korps moeten anonimiteit gegarandeerd krijgen.”

De partij wil duidelijk stellen dat het gelooft in de lokale politie “90% van de Antwerpse politiemensen zijn op een schitterende wijze bezig maar de 10% andere zorgen ervoor dat ons politiekorps in een slecht daglicht komt te staan en dat het vertrouwen in de politie wegebt. Dat mogen we niet laten gebeuren”, besluit Van Besien.

Woordvoerder De Wever: “Enorme stappen gezet”

“De Antwerpse politie is voortrekker in Vlaanderen als het gaat over diversiteit. De korpsleiding hanteert ook een absolute nultolerantie tegenover racisme. Klachten worden met strikte objectiviteit behandeld. De laatste jaren zijn op die vlakken enorme stappen vooruit gezet”, verklaart de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie aan De Standaard.

“Zeker in stressvolle tijden, zoals de afgelopen maanden met de terreurdreiging, verwachten wij van politiemensen dat ze altijd beleefd en respectvol zijn. De korpschef heeft daar trouwens recent nog een interne richtlijn voor gepubliceerd, mee op vraag van de burgemeester. Het is jammer dat de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen. Zij werken er namelijk hard aan om Antwerpen structureel veiliger te maken”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER