© Pol De Wilde

Antwerpenaar verplaatst zich liever met fiets dan met wagen

De fiets is het favoriete vervoersmiddel van de Antwerpenaar. Ruim 36 procent gebruikt de tweewieler in het woon-werkverkeer en 32,9 procent voor verplaatsingen in de vrije tijd.

Sacha Van Wiele

Dat blijkt uit een enquête van de stad Antwerpen bij 795 respondenten, onder wie 91 procent Antwerpenaars. De bevraging werd afgenomen in december vorig jaar. De resultaten vormen de basis voor een nieuwe verkeersveiligheidscampagne.

Uit de bevraging blijkt dat 36,8 procent van de bevraagden de fiets zeer vaak of altijd gebruikt om naar het werk te rijden. Op de tweede plek komt de wagen met 30,6 procent, gevolgd door te voet (12,9 procent), trein (7,7 procent) en ten slotte tram/bus (6,8 procent).

De top drie in de verplaatsingen tussen woning en vrije tijd is lichtjes anders. Op één staat nog steeds de fiets met 32,9 procent, gevolgd door te voet met 31,9 procent en op drie de wagen met 14,9 procent.

Deze enquête bevestigt eerdere studies die zijn gemaakt voor het Fietsbeleidsplan 2015-2019 en de mobiliteitsenquête in 2014. Elke Antwerpenaar heeft gemiddeld één fiets. Uit de jongste metingen van de verkeerspolitie blijkt dat het autogebruik in de stad afneemt en het fietsgebruik toeneemt.

Ergernissen

De stad peilde ook naar de ergernissen in het verkeer bij de respondenten. Daaruit blijkt dat vooral automobilisten en fietsers voor de nodige ergernissen zorgen (zie grafiek). Iets meer dan de helft zegt regelmatig last te hebben van dubbel geparkeerde auto’s (51,9 procent) en autobestuurders die te snel rijden (51,5 procent). Op drie komen fietsers die door het rood rijden met 50,6 procent. Voetgangers komen driemaal voor in de top tien van ergernissen bij weggebruikers.

Lees dinsdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen - editie Stad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER