Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten

In Molenbeek worden 51 vzw’s verdacht van terreurbanden, Dyab Abou Jahjah wil de Brusselse Bernie Sanders worden, het aantal verkeersdoden lag nooit eerder zo laag, en België staat op de 17de plaats in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.

In het nieuws

1. Politie maakt tussenstand van Kanaalplan op

In Molenbeek worden 51 vzw’s verdacht van terreurbanden. Dat leert een vertrouwelijk rapport van de politie. Het voorbije jaar is er wel niemand meer vanuit de gemeente naar Syrië vertrokken.

Het Kanaalplan alleen zal echter niet volstaan om de problemen in Molenbeek aan te pakken. Molenbeek – ‘de hoofdstad van de jihad’ – is een gemeente met littekens. Eén jaar na de terreur blijken die nog lang niet weggewerkt. Integendeel. (+)

2. Abou Jahjah komt met eigen partij

Na Ahmet Koç blijkt ook Dyab Abou Jahjah te werken aan een partij die op de kiezer met migratieachtergrond mikt. Jahjah richt zich daarbij op de Brusselaars. "Make Brussels great again, maar dan op zijn Bernie Sanders." (+)

Jahjah wil "een brug slaan tussen autochtone en allochtone kiezers, tussen moslims en niet-moslims, tussen seculieren en gelovigen". Bruggen slaan: het klinkt wolliger dan het is, schrijft journalist Barbara Debusschere in het standpunt. Het is radicaal in het midden gaan staan en, met de mensenrechten en respect voor de rechtsstaat als kompas, benoemen waar het fout zit aan de ene kant én aan de andere kant zoeken wat wel verbindt.

Dyab Abou Jahjah.

3. Aantal verkeersdoden historisch laag

In 2016 is het aantal verkeersdoden op Vlaamse en Brusselse wegen teruggevallen tot 640, een daling van 13 procent ten opzichte van 2015 en een historisch laag cijfer. Dat blijkt uit de verkeersbarometer van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) die vandaag verspreid werd.

4. Katholiek onderwijs wil start van schooljaar uitstellen wegens Offerfeest

Het katholiek onderwijs vraagt aan onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) of het schooljaar niet beter op 4 september begint, omdat het islamitische Offerfeest dit jaar op 1 september valt. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Crevits is niet van plan om op de vraag in te gaan.

5. Intern onderzoek naar racistische en seksistische chatgroep Antwerpse politie

De Antwerpse politie heeft een intern onderzoek gestart naar een Whatsapp-groep van een 25-tal leden van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), waarin het bulkt van racistische en seksistische praat.

6. Verkenner Schippers aan de slag in Nederland

Leider van de Nederlandse politieke partij VVD Mark Rutte is vandaag de eerste die bij verkenner Edith Schippers is aangekomen voor een gesprek over mogelijke regeringscoalities. Schippers spreekt maandag met alle dertien lijsttrekkers van wie de partij vorige week in de Tweede Kamer is gekozen. 

7. "Populariteit Trump bereikt nieuw dieptepunt"

De populariteit van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Volgens een peiling van Gallup van afgelopen weekend staan nog 37 procent van de Amerikanen achter de president, terwijl dat kort na zijn eedaflegging als president nog 45 procent was.

De Amerikaanse president Donald Trump.

Aan het koffieapparaat

1. Noren zijn het gelukkigst

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. Dat blijkt uit een internationale studie die vandaag werd voorgesteld in New York. België klimt één plaatsje op de ranglijst en wordt zeventiende.

2. Moeder, waarom werken we?

Met een beetje geluk werkt u niet voor het geld, maar voor de voldoening. Maar hoe komt het dat zo veel mensen louter aan het werk gaan om er wat aan te verdienen? In zekere zin is dat onze eigen schuld, weet psycholoog Barry Schwartz.

3. Waarom u beter wat bescheidener bent

Wie in staat is zijn ongelijk toe te geven, is een betere politicus, vriend(in), baas, partner, collega, ondernemer. Dat concluderen neurowetenschappers. "Je ongelijk kunnen toegeven leidt tot betere beslissingen en inzichten. Het is een kwaliteit die we veel meer moeten cultiveren en aanleren." (+)