Vervoort pleit voor minder parlementsleden in Brussel

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) ijvert in Le Soir voor minder parlementsleden in zijn gewest. Vandaag telt het Brusselse halfrond 89 parlementsleden.

"We moeten de Nederlandstalige minderheid blijven beschermen", vindt Vervoort, "maar we zouden toch tot een 75-tal gekozenen moeten komen." De Nederlandstaligen zouden dus moeten toegeven op hun 17 gegarandeerde zitjes, tenzij er een nieuw systeem wordt ingevoerd: tweetalige lijsten, zoals dat bij de lokale verkiezingen al schering en inslag is.

Daarnaast stelt Vervoort ook voor om het aantal gemeenteraadsleden en schepenen in de 19 gemeenten met zo'n 30 procent terug te dringen. Tot slot denkt hij er ook aan om de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) af te schaffen. Die is bevoegd voor de persoonsgebonden aangelegenheden zoals gezondheidszorg en bijstand aan personen, en voor bicommunautaire instellingen.

"Het probleem is dat je telkens twee ministers hebt, van twee verschillende politieke families, die dan moeten beslissen over thema's als de kinderbijslag... Ik ben niet bang om te zeggen dat zo'n systeem totaal niet werkt."

SP.A voorstander, "maar ook structuur gewest herdenken"

De SP.A, coalitiepartner van de PS, is blij dat er aan Franstalige zijde erkend wordt dat er een bestuurs- en organisatieprobleem is in het BrusselsĀ Gewest.Ā "We trekken hier al langer over aan de alarmbel, zeggen de Nederlandstalige Brusselse socialisten in een persbericht.

Ze kunnen zich scharen achter minder parlementsleden en gemeentelijke mandatarissen en het afschaffen van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.Ā Maar dan moeten er wel garanties komen voor de Nederlandstaligen. Op die manier zouden tweetalige kieslijsten kunnen voor de SP.A.

De partij benadrukt wel dat het bestuurs- en organisatieprobleem in Brussel "evenwel niet te reduceren is tot het aantal politici alleen". Ook de structuur van het gewest moet worden herdacht.

Oppositie: "Maskeert immobilisme binnen regering"

De Franstalige oppositie in Brussel reageerde koel op het voorstel van Vervoort.Ā Niet zozeer op de inhoud, want eigenlijk zijn de MRĀ en Ecolo het wel eens met Vervoort.Ā Ze storen zich vooral aan de manier waarop Vervoort zijn voorstel lanceert.

"We zijn zeer verrast dat Vervoort in plaats van een beleidsverklaring te houden (bij de opening van het Brussels Parlement, red.), zich in de kijker werpt door dit soort verklaringen te doen in de pers", reageert MR-fractieleider Vincent De Wolf. Volgens De Wolf maskeren Vervoorts uitspraken ook een zeker immobilisme binnen de Brusselse coalitie.

Volgens Ecolo moeten ze de aandacht afleiden van de oprichting van een hele reeks pararegionale organisaties en directies die rechtstreeks onder de regering vallen. "We zitten in een nieuwe fase van de PS-isering", zegt ZoƩ Genot. "De daden (van deze regering, red.) gaan in de tegenovergestelde richting van de beloofde vereenvoudiging."

Meest gelezen