Leuven voert leegstandsbelasting in op handelspanden

Leuven gaat leegstaande handelspanden die al meer dan een jaar niet meer gebruikt worden een belasting opleggen van 2.500 euro per jaar. Het stadsbestuur wil de eigenaars van dergelijke panden op die manier stimuleren om ze tenminste tijdelijk ter beschikking te stellen van een pop-upinitiatief. Dat heeft Els Van Hoof (CD&V), schepen van Middenstand, bekendgemaakt tijdens een persconferentie van het schepencollege.

Leuven telt momenteel meer dan 2.100 panden bestemd voor handelsactiviteit, waarvan er een 160-tal leegstaan. De leegstand is in de helft van de gevallen het gevolg van renovatiewerken.

"Leegstaande panden leiden vaak tot grote frustratie bij aanpalende handelaars omdat dit een verloederde indruk geeft en ook bij hen klanten weghoudt", aldus Van Hoof. "We namen al sensibiliserende maatregelen zoals het aanbrengen van stickers met de tekst "als u uw winkel hier eens begon" of een aanbod van pop-upwinkels."

"Wie onderverhuurt, kan maximaal 2 jaar worden vrijgesteld van belasting"

Met de nieuwe maatregel wil de stad de eigenaars die eerder geneigd zijn om hun pand lang te laten leegstaan, stimuleren om toch te verhuren. "Men kan maximaal twee jaar worden vrijgesteld van de belasting als men zijn pand in die periode gedurende minstens 3 maand ter beschikking stelt van een pop-upwinkel. Op die manier komt het pand terug positief onder de aandacht", aldus Van Hoof.

Leuven inspireerde zich voor haar nieuwe regeling op de belasting die de stad Mechelen in 2013 met succes invoerde. De stad heeft alvast weet van een vijftal initiatieven die een dergelijke tijdelijke winkel willen opstarten.

Meest gelezen