"Beslissing om te vertrekken naar Nepal is te laat genomen"

Er is te lang gewacht met de beslissing om het B-Fastteam naar Nepal te sturen. Dat zegt Tom Staes, urgentieverpleger van B-Fast, na een bewogen missie. "We hadden meer kunnen doen, hadden we er sneller geweest."

Een dikke week na hun vertrek is het B-Fastteam weer thuis. Wat begon als een veelbelovende missie in Nepal groeide uit tot een teleurstelling. Het team kwam namelijk pas vier dagen na de aardbeving aan in Nepal, onder meer omdat er lange tijd geen tijdsslot vrij was om te landen op de luchthaven van Kathmandu.

"Er is volgens mij te laat groen licht gegeven om te vertrekken", zegt Tom Staes in "Terzake". Het B-Fastteam is namelijk vertrokken naar Nepal om er te zoeken naar overlevenden tussen het puin. Van een medisch gedeelte was geen sprake.

En net dat bleek een van de grote problemen te zijn. "Voor de Nepalese regering was search en rescue afgelopen. Zij zag liever medische teams binnenkomen met hulpgoederen. Bovendien stonden er al heel wat andere hulpverleners in de rij, waardoor een tijdsslot bekomen op een kleine luchthaven als die van Kathmandu niet evident is."

"Dubbel gevoel"

Toch hebben de leden van B-Fast wel degelijk iets kunnen doen in Nepal. "We hebben ons aangepast aan de situatie", klinkt het. "We zijn medicijnen gaan halen en hebben een vrachtwagen gehuurd. Dat zijn zaken die je niet mee hebt als search en rescue. Daarnaast zijn we ook naar twee dorpen gegaan waar nog niemand was langsgegaan om te rapporteren wat de noden daar zijn."

"Onze terugkeer gebeurt met een dubbel gevoel", besluit de man. "Langs de ene kant zijn we ontgoocheld, want hadden we sneller geweest dan had er meer ingezeten. Langs de andere kant hebben we er toch iets kunnen doen, waardoor we met een aanvaardbaar gevoel naar huis zijn gegaan."

Leiding door het leger?

Urgentiearts Luc Beaucourt begrijpt vooral niet waarom een ambtenaar van Volksgezondheid de leiding heeft over B-Fast. "Ik pleit ervoor dat B-Fast in handen komt van het leger", zegt hij in "Terzake".

Meest gelezen