© VRT

VDAB laat werkzoekende videochatten met werkgever

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft donderdag een nieuwe tool gelanceerd, waarmee werkzoekenden met werkgevers kunnen videochatten. Volgens Teleportel, de ontwikkelaar van de tool, gaat het om een heuse wereldprimeur.

Het systeem van “Speedscreening”, een soort “Tinder voor de arbeidsmarkt”, is donderdag gelanceerd over heel Vlaanderen. Een korte videochat moet werkgevers en werkzoekenden de kans geven om zonder verplaatsing kennis met elkaar te maken in een gesprek van maximaal 6 minuten. Bij een gunstig gesprek kunnen beide partijen daarna onderling met elkaar een afspraak maken voor een “echt” sollicitatiegesprek.

Teleportel benadrukt dat gebruikers voor de tool geen software hoeven te installeren, een internetbrowser volstaat. Volgens Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, werd gezocht naar een goede manier om vooral jongeren in contact te brengen met potentiële werkgevers. “De jongerenwerkloosheid is vandaag vrij hoog en we stellen vast dat veel werkzoekenden nooit de kans krijgen om zich fysiek voor te stellen aan een werkgever. Met nieuwe technologieën kunnen we de drempel voor dit contact verlagen. Videochatten kan vanuit een thuissituatie en op een heel snelle en efficiënte manier.”

Het is de VDAB die voor de voorbereidingen van chatsessies zorgt. De dienst nodigt werkgevers en werkzoekenden uit voor een sessie van één uur rond een bepaalde beroepencluster, zoals verkoop, bouw, ICT. Op termijn moet de tool ook een virtuele ontmoetingsplaats worden waar contact gezocht kan worden buiten de sessies. De VDAB ziet ook mogelijkheden voor contacten tussen stagiairs en stageplaatsen.

Luc De Backer, general manager van Teleportel, geeft aan dat ook internationale contacten mogelijk zijn, tussen werkzoekenden en bedrijven in het buitenland. Een vijftigtal bedrijven nam donderdag al

deel aan de eerste sessies, alsook een zestigtal werkzoekenden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER