NY Times publiceert foto’s van de bom die in Manchester gebruikt werd

© New York Times

De Amerikaanse krant The New York Times heeft foto’s gepubliceerd van de overblijfselen van de bom die Salman Abedi gebruikte bij de aanslag bij de Manchester Arena.

adm, dgs

Salman had de bom in een blauwe rugzak bij zich. Onderzoekers ter plaatse vonden nog een ontstekingsmechanisme, een 12-volt batterij een amalgaam van spijkers, schroeven en moeren. Die spijkers, moeren en schroeven hadden als bedoeling nog meer schade aan te richten.

Abedi zou het ontstekingsmechanisme in zijn linkerhand hebben gehouden. Op basis van de beelden is niet af te leiden wat voor type explosieven gebruikt werden, maar bronnen dicht bij het onderzoek stellen dat het een zelfgemaakte, doch gesofisticeerde bom betreft. Ook de radius van de ontploffing wijst erop dat de moeren, spijkers en andere metalen deeltjes goed verspreid waren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opvallend is dat de gebruikte batterij - van het ontstekingsmechanisme - krachtiger is dan bij de meeste springtuigen van dit type. Ook zijn er aanwijzingen dat er meerdere methodes ingebouwd werden om de bom te doen afgaan, dat suggereren experts aan de New York Times op basis van een printplaat die aan het mechanisme gesoldeerd is.

Het is niet duidelijk hoe de beelden tot bij de Amerikaanse krant zijn geraakt, vermoedelijk hebben Britse inlichtingendiensten de beelden gedeeld met hun Amerikaanse collega’s die ze op hun beurt gelekt hebben.

Londen "woedend"

De Britse autoriteiten zijn "woedend" na de lekken in de Amerikaanse media, klinkt het bij een overheidsbron. "De beelden die lekken zullen een bron van stress zijn voor de slachtoffers, hun families en het publiek. Dit probleem werd aangekaart door de Britse autoriteiten bij hun Amerikaanse collega's, op alle relevante niveaus", luidt het.

Volgens de Britse antiterreurdiensten zijn de lekken "destabiliserend" voor het onderzoek. Een woordvoerder benadrukte het belang van contacten en samenwerking met buitenlandse diensten. "Maar als het vertrouwen gebroken wordt, destabiliseert dat de relaties, en ondermijnt dat het onderzoek en het vertrouwen van de slachtoffers, de getuigen en hun families", klonk het. "De schade is nog groter als het gaat om een ongeoorloofde bekendmaking van mogelijk bewijsmateriaal, in een groot antiterreuronderzoek", werd eraan toegevoegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen